Ez a magyar gasztronómiai könyv nyerte meg a világ egyik legrangosabb díját

Török-Bognár Renáta tavaly adta ki limitált, számozott kiadásban a Metszéspontok című könyvet, mely nemrég a világ legrangosabb gasztronómiai könyvszemléjén, a Svédországban megrendezett Gourmand Awards-on nyert különdíjat.

A tavalyi év egyik legkülönlegesebb és legmeghatározóbb gasztronómiai könyve a Metszéspontok című kiadvány volt, mely ugyancsak limitált példányban jelent meg, mindenkit elvarázsolt, aki belelapozott.

A Metszéspontok

A Nosalty karácsonyi gasztrotematikájú könyvajánlójában Török-Bognár Renáta, szabadúszó profi fotós alkotásáról akkor azt írtuk:

Nehéz nem elfogultnak lenni a Metszéspontok című könyvet illetően. Ez a külsejében (is) az átlagostól merőben eltérő könyv igazi különlegesség. Török-Bognár Renáta profi fotográfusként és elszánt gasztrokalandorként egy lélegzetelállító képekkel, történetekkel és receptekkel megalkotott könyvet hozott létre. Az európai kalandozásokat megörökítő Metszéspontok a magyar, a norvég, a szlovén, francia, portugál, skót, dán és szardíniai konyha jellegzetességeit mutatja be, ugyanakkor nem az a célja, hogy eredeti, hagyományos recepteket mutasson be, sokkal inkább az, hogy a különböző országok ételeit saját konyhánkban is könnyen elkészíthessük. Ezt a könyvet látni kell, forgatni, elemezni, pont úgy, mint egy izgalmas olvasmányt, ami a téli szürkeségben is gyönyörű tájakat és élményeket mutat be.

Részlet a Metszéspontok című könyvből

Bár a megjelenés óta eltelt egy kis idő, a Metszéspontok már akkor sikerre volt hivatott, amikor elkészült. A Gourmand International az egyik leghíresebb gasztronómiai esemény, évről évre itt szemlézik a világ legszebbnek és legjobbnak ítélt könyveit. Reni az elmúlt években két olyan könyvet is fotózott, amely shotlistre került vagy éppen díjat nyert, ezidáig azonban nem indult saját kiadvánnyal, így a Metszéspontok elkészültekor fogta magát, és a jelentkezési lappal együtt küldött egy példányt Franciaországba, a Gourmand International székhelyére.

Őszintén szólva én egyáltalán nem reménykedtem már benne, hogy bármilyen elismerésben részesül majd a könyvem, mert azon túl, hogy a csomagszám alapján tudtam, hogy átvette valaki a könyvet, semmiféle értesítést nem kaptam. Május elejéig. Ekkor érkezett az e-mail személyesen Edouard Cointreau-től a Gourmand International elnökétől, hogy a Metszéspontok elismerésben részesül és meghívást kaptam Svédországba, a díjátadóra.

A Gorumand Awards-ra évente több ezren jelentkeznek könyveikkel, a nyertes kiadványok pedig óriási világhírnévre tehetnek szert a szakmában akkor, ha a legjobbak közé kerülnek. Török-Bognár Renáta könyve, a Metszéspontok a Special award of the Jury- kategóriában került be a legjobbak közé.

A Gourmand Awards díja

A díj jelentőségéről Reninek úgy nyilatkoztak a szervezők, hogy ez a legjobb kategória, ráadásul országonként legfeljebb egy-egy könyv kap elismerést, az olyan könyvek, amelyek nagyon különlegesek és szokatlanok, pont úgy, mint a Metszéspontok. A különdíjas könyvek már nem versenyeznek más kategóriákban, ezeket a műveket nem lehet mással összehasonlítani.

A könyv limitált példányban jelent meg, mindösszesen 1000 darab készült belőle, ezek pedig egyedi számozással rendelkeznek, és egyelőre nem is lesz belőlük több.

Én tartom magam ahhoz, hogy a limitált, az limitált. 1000 példányban nyomtuk, ebből még akad bőven és marad is így. Ha kifut a mennyiség, akkor kifut. Nem az volt a célom, hogy minden könyvespolcra kikerüljön, hanem az, hogy aki érzékeny az ilyen típusú „szépre”, az majd egyszer csak rátalál és megveszi, vagy megkapja. Ha egyszer egy külföldi kiadó megkeresne, hogy szeretné kiadni angol nyelven, akkor azon lehet elgondolkoznék, de ott is ragaszkodnék a sorszámozáshoz és a „véges” mennyiséghez. Persze lehet ezzel az elképzelésemmel el is küldenének a fenébe…

És hogy folytatódik-e a Metszéspontok sikere? Nem kizárt, Reni szerint ugyanis egy olyan könyvről van szó, amit sosem késő folytatni, főleg ha az utazások és az élmények által összegyűlik egy olyan mennyiségű és minőségű anyag, amely elég egy hasonló könyv megjelenéséhez.

„Ezek biztos, hogy még évek… Nagy terveim egyelőre nincsenek, most picit csendesebb, nyugodtabb időszakomat élem.”

Az International Gourmand Awards díjátadóján egy másik magyar siker is született, a zsűri ugyanis a BOOOK kiadó nyerte meg a világ legjobb könyvkiadójának járó díjat.

Fotók és címlap: Török-Bognár Renáta


Ezeket is olvasd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...