Reszeljük le, és sírjunk az örömtől, a torma még a rossz álmokat is kipucolja a fejünkből. Elmaradhatatlan része a húsvétnak, de remek fűszer és gyógynövény.
tormakrém
Ne csak a tojás legyen hímes!:-) A húsvéti sonka kellemes kiegészítői ízben, színben és hangulatban.
Ronda gyökér, értékes illóolajok
A látszólag igénytelen növényben nemes erők, illóolajok munkálkodnak. Ezek az illóolajok reszelés során szabadulnak fel a legintenzívebben, éppen ezért szokás a torma gyökerét reszelni, és ilyen formában felhasználni. Egyesek szerint a levelek is felhasználhatóak, de a torma igazi értékei a föld alatt bújnak meg.
tormakrém
A vasárnapi húsleves főtt húsaihoz nálunk alapvető hozzávaló a torma.
céklasaláta
Nekem ez az igazi. Gyermekkoromban mindig ezt ettük ilyenkor a sonkához. Egy picit inkább édeskés, remekül kiegészíti a sonka sós ízét. Nem csak húsvétkor fogyasztható, mi sokszor ...
mártás
Egy régi receptes könyvben találtam, én vasárnapi ebédre fasírt mellé tálaltam, de akár húsvétra is lehet. Aki szereti a különleges ízeket azoknak ajánlom.
Pikáns húsvét
{ CKÉP = 35022, 4 }
Főtt húsok mellé
Gyakran tálaljukfőtt húsokhoz, sertés- és marhahús mellé mártás formájában vagy tormakrémként. Használják káposzta érlelésére vagy salátához, például reszelt céklával összekeverve. A legnépszerűbb formája az ecetes torma. Akinek túl intenzív az íze és az illata, készítsen majonézes vagy tejszínes változatot, azzal csökkentheti a torma erősségét, ugyanakkor élvezheti minden pozitívumát is. Top4 tormatipp:
- Vásároljunk tormát a piacon. Vizsgáljuk meg jól, nehogy túl régit sózzanak ránk. Legyen kemény, jó tartású, de nem fás.
- Ha magunk ültetünk tormát, akkor az ősszel kiszedett gyökereket alufóliába csomagolva, a hűtőben eltarthatjuk hetekig, mielőtt felhasználjuk. Hosszabb távra pincében, homok közé dugva tároljuk.
- A tormareszelés kihívás. Érdemes a gépi módszert választani a kézi reszelő helyett. Így megóvjuk a kezünket, és nem sírjuk ki a szemünket.
- Húsvétra készíthetünk különféle tormakrémeket az egyszerű ecetes torma helyett. Keverhetjük céklával, zöldhagymával, majonézzel, tölthetjük sonkatekercsbe vagy készíthetünk tejszínes tormamártást a főtt húshoz.
sonkatekercs
A hidegtálak klasszikusa, és a húsvéti asztalok elmaradhatatlan fogása.
További receptek itt.
különleges levesek
Régóta gondolkodtam már a tormalevesen, ám ezidáig egyik recept sem nyerte el a tetszésemet. De most! :)
Ennek a receptnek az eredetijét egy bolthálózat újságjában találaltam. Ott ...
sós fánk
Receptünket a Kalocsai Paprika Zrt. receptversenyére 2009-ben írtuk.
A recept megjelent a "Kalocsai, ahogy Én szeretem szakácskönyv " 8. oldalán.
Recept fotó: Hajdrák Tímea
Még több tormarecept itt >>>
Folytatás egy hét múlva: tormapakolás, inhalálás, tormatea, mézes reszelt torma. Gyógyítsuk magunkat tormával!
Szeretjük főtt sonkával és tojással, friss kaláccsal enni, miközben megsirat minket. Bánjunk vele mértékkel!
Még több tormakrém recept itt >>>