TopLista Gasztronómia: ízes kalandok

Hogy készítik menő séfek a hortobágyi palacsintát? Milyen a nagymama újragondolt mákos gubája? Mire figyeljünk, amikor libamájat veszünk? Erről és még sok mindenről a TopLista Gasztronómiában. Lássuk…

Fotók: Bakró-Nagy Ferenc, Nagy Balázs

Megjelent a TopLista Gasztronómia legújabb száma, és lehet tobzódni a témákban és az ízekben. Vágjunk is bele! Megtudhatjuk, melyik a legjobb 20 magyar étterem, milyen fogások kerültek az első 10 közé (például zsályás nyúl, libamájtorta, körömpörkölt polentával) és a desszertgyőztesek is felsorakoznak (lúdlábtorta, birsalmalepény törökmézfagylalttal és az egzotikus narancs-„baba”, yuzu-parfé, konfitált kumquat, citromkrém).

Szó esik a magyar „címerállatokról”, a mangalicáról, a nyúlról, a libáról – ez utóbbinak májáról tüzetesebben. Példának okáért, hogyan tudjuk eldönteni, nem kacsamájat akar-e adni helyette a hentes. A vizek világából a pisztráng és a kecsege – és annak ínyenc „terhe”, a kaviár – kerül terítékre.

A legjobb reggeliző helyek, a legolcsóbb menüt kínáló és a vegetáriánus éttermek is bemutatkoznak, valamint a házi főzésű sörök a hozzájuk passzoló fogásokkal együtt.

A fűszerek ízes világából kapunk kóstolót, a pasztaimádók pedig a legjobb olasz tésztákat ismerhetik meg. Ha már kiléptünk határainkon túlra, megtudhatjuk, milyen zöldségeket, gyümölcsöket vásárolnak az ázsiai háziasszonyok a piacon.

A közép-európai kulináris utazás állomásain, Varsótól Isztambulig, belekóstolhatunk a jellegzetes helyi ételekbe, szétnézhetünk a piacokon és szállásötletekből is válogathatunk.

Sorolhatnám még tovább az érdekes témákat, de ízelítőnek ennyi talán elég. Akit érdekelnek a részletek, bővebben itt tájékozódhat!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...