Az Amerika Legrosszabb Szakácsai című televíziós sorozat (Worst Cooks in America) két műsorvezető séfje, Anne és Tyler mindent bedobnak, hogy reménytelen tanoncaikat bevezessék a konyha rejtelmeibe. Az itt felsorolt gyakori hibákból és tippekből mi is tanulhatunk.
Főzési hibák
Elkészítési hiba No 10: Túlkeverés Még ha a recept úgy is írja, hogy erőteljesen gyúrjuk a tésztát, először mindig nagy odafigyeléssel és óvatosan keverjük össze a hozzávalóit, főleg, ha gyors kenyerekről, muffinról, vagy akár fasírthúsról van szó. Minden alapanyagot öntsünk egy tálba, és forgassuk össze őket. Túlkeverés után a tészta keménnyé, a hús pedig puhává, formázhatatlanná válik.
Elkészítési hiba No 9: A pihentetés elhagyása Tudjuk, a lasagne vagy a sült húsok olyan jól néznek ki, hogy nem bírjuk ki, és rögtön belevágunk. Pedig, ha pihentetjük legalább 10-15 percig, miután kivettük a sütőből, akkor a hús szaftos marad, vágás közben nem folyik ki belőle a deszkára az értékes nedű, a rakott ételek egyben maradnak, szeletelés közben nem csúsznak szét a rétegek, és gyönyörűen tálalhatunk.
Elkészítési hiba No 8: A hús rostirányban való vágása Mielőtt felvágod az egybe sült húst, először nézd meg a felszínét. Láthatod a hosszanti csíkokat, vagyis a hús rostjait, ahogy végigfutnak rajta. A te dolgod, hogy ezekkel a szálakkal semmiképpen sem párhuzamosan, hanem ezekre merőlegesen szeleteld fel a húst. Így akár a legrágósabb részek is puhák és könnyen fogyaszthatóak lesznek.
Elkészítési hiba No 7: Életlen kés használata Az életlen késsel előbb fogod magadat megvágni, minthogy szépen felszeleteld a zöldségeket, ugyanis könnyebben félrecsúszik, mint egy éles vágóeszköz, így a hagymavágás még több könnyel jár majd, mint élvezettel. Élezd késeid évente többször – hatalmas lesz a különbség!
Elkészítési hiba No 6: Vizes hozzávalók a serpenyőben Mielőtt a serpenyőbe tennéd a felszeletelt zöldségeket, vagy akár egy szelet húst, papírtörlővel szárítsd le – ez a titka annak, hogy ne párolódni, szürkülni kezdjenek, hanem piruljanak, és ropogósan kerüljenek ki az edényből.
Elkészítési hiba No 3: Olvasatlan recept Persze, egy csomó lehetőség van főzés közben az improvizációra és a helyettesítésre. De tegyél magadnak egy szívességet, és olvasd végig figyelmesen a receptet, mielőtt belecsapsz a főzésbe, hogy legalább azt tudd, melyik lépés lesz a következő!
Elkészítési hiba No 2: Túl sok alapanyag a serpenyőben Amikor nagyon sok hozzávaló kerül egyszerre az edénybe, akkor hirtelen lehűtjük vele az edény hőmérsékletét, és inkább párolni kezdjük, például a zöldségeket, mint pirítani, elszürkülnek, ahelyett hogy aranybarnák lennének. Hagyj helyet az ételnek, hogy csodásan kibontakozhasson!
Elkészítési hiba No 1: A hőtől való félelem Ahhoz hogy csodás barna és ropogós külsőt adjunk egy szelet húsnak vagy zöldségnek, ne féljünk a serpenyőt jól felhevíteni, csak utána öntsük bele az olajat. Hagyjuk szinte füstölni, ekkor tegyük bele a sütésre szánt alapanyagot, így biztos a siker!
Olvastad már
25+1 újkeletű konyhai kütyü és masina
(viafoodnetwork.com)