Komoly veszélyt jelent egészségünkre a tonhalkonzerv

Imádod, hogy csak előkapod, felpattintod a tetejét, és már mehet is a tészta vagy saláta tetejére? Légy óvatos, és kicsit ritkítsd az alkalmakat, amikor kezed ügyébe kerül egy tonhalkonzerv!

Ti is gyakran dobtok be a bevásárlókosaratokba egy-egy tonhalkonzervet? Tény, hogy finom, egészséges(nek tartott), és ami elvitathatatlan, hogy übergyors megoldás, ha éhesek vagyunk: fehérjében és Ómega-3 zsírsavban gazdag alapanyagként egy könnyen elérhető, jó halfogyasztási alternatíva tengeri halban szegény országunkban.

Tudtad?

A vízben (és nem olajban) eltett tonhalnak magasabb az Ómega-3 zsírsav-tartalma, amely fontos az agy és a szem egészsége szempontjából - írja a Dívány.

Komoly veszélyt jelent egészségünkre a tonhalkonzerv

A higany és a nehézfémek

A diétázók, fogyókúrázók és sportolók által is kedvelt tonhalkonzerv azonban hordoz magában egy nagy, és egyre nagyobb veszélyforrást:

rengeteg (és folyamatosan egyre több) higanyt illetve nehézfémet tartalmaz.

Nagyon figyeljünk oda, mennyi konzerves tonhalat eszünk

A túlzásba vitt tonhalkonzerv-fogyasztás tehát káros lehet az egészségünkre: központi idegrendszerünket higany- illetve nehézfémtartalma kikezdheti, melyek sajnos egyre magasabb számban jelennek meg a halakban a vízszennyezés miatt. Alapvetően a tonhalak testében nagyobb százalékban található higany, mint más halfajták, például a lazac vagy a tilápia esetében.

Együnk inkább édesvízi halat!

Hagyományos rácponty

Ha valami rácosan készül, akkor biztosak lehetünk abban, hogy találunk majd a tányéron sok-sok hagymát, paradicsomot és paprikát, bizonyos esetekben még tejfölt is. Jelen esetben a fenti ...

Grillezett pisztráng

Sajnos nem vagyunk olyan szerencsés helyeztben, mint Ilidkó, akinek a közelében van egy pisztrángos. De most én is nagyon szép, friss halakra tettem szert. (Na, jó. Bevallom, azért nem ...

A javasolt mennyiség:

felnőtteknek heti 227 gramm (közel két darab konzerv), 2-10 év közötti gyermekeknek viszont maximálisan 28 gramm (ami kb. 1/4 konzerv)!

A tonhalban lévő higany egy felnőtt esetében legfeljebb kismértékű idegrendszeri károsodást képes okozni, azonban egy fejlődő szervezet számára komoly neurológiai gondokat idézhet elő.

A két éven aluli gyermekek számára egyáltalán nem javasolt a tonhal fogyasztása!

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...