Na hát az van, hogy egyszerűen nem bírjuk abbahagyni. Az elmúlt hetekben szilvadömping volt, de egyrészt sok– és jó is – a szilva idén, másrészt egyre-másra jönnek az újabb és újabb kihagyhatatlan receptötletek. Például itt van ez a borban párolt szirupos szilva, amelyet egy kanál mascarpone valahogy máris elegáns desszertté tesz, főleg ha előkerül az olasz amaretti keksz, amely kesernyés-édes mandulás ízével és roppanós textúrájával még egy réteget ad az amúgy is izgalmas ízű édességhez. Szuperkönnyű, szuperegyszerű, és elég mindössze 4-5 alapanyag hozzá. Melegen, vagyis inkább langyosan ajánlom.
Desszertekből, mármint a szilvás desszertekből Dunát lehet rekeszteni. Viszont a sós ételekből már kevesebbet tudunk felsorolni, pedig a szilva így is jól működik. Akár frissen, akár aszalva használjuk, szintén őszi, téli hangulatú sós ételek sorát varázsolhatjuk belőle. Például a baconbe göngyölt aszalt szilva jó páros, de miért ne próbálnánk meg friss szilvával? Csak tekerjünk körbe egy fél szilvát, majd alacsonyabb hőfokon, hogy a szilva is megpárolódjon, és a bacon is ropogós legyen, süssük készre. Veres Mari egyébként az Igazi őszi májkrém aszalt szilvával című cikkében nemcsak a májkrémről olvashattok, hanem találtok egy szuper kis baconbe göngyölt aszaltszilva-receptet is.
Még mindig az ismertebb szilvás ételek közt járva az aszalt vagy friss szilvával töltött húsokat (pulyka-, csirkemell, vagy sertés) is ajánlom, vagy gondolkozhatunk még a szilvával sült kacsacombokon is, de hasonlót készíthetünk, ha a kacsacombot saját zsírjában konfitáljuk, és mellé fokhagymagerezdeket és aszalt szilvát teszünk, valamint rozmaringgal, kakukkfűvel fűszerezzük. 3-4 óra sütőben, és a fokhagyma meg az aszalt szilva krémessé fő a zsírban. Remek kiegészítője az omlós kacsahúsnak.
A kevésbé ismert szilvás ételek frontján zászlóvivő lehet a szilvachutney, ami nagyon izgalmas ízkombináció, és szintén húsok mellé ajánlott, de sajtokhoz is kiváló. Különleges ízekben alig lemaradva pedig turmixgépben, olívaolaj, ecet, só és bors hozzáadásával érdekes szilvás vinaigrette-et készíthetünk salátákhoz.
Még van időnk szilvával kísérletezni, hiszen most jön csak az igazi vénasszonyok nyara, az őszi napsütés pedig kedvez az édes őszi szilvának, úgyhogy akad még szilva bőven a piacon. Én például biztos, hogy készítek egy adag chutney-t a közelgő téli hónapokra!