Fotó: flickr - VancityAllie
A korábbi századokban valóban nagyon hasznos és élvezetes lehetett egy ilyen ételsor, mert a harcba indulóknak vagy a fizikai munkásoknak rengeteg energiára volt szükségük napközben, hogy el tudják látni feladataikat. Mára azonban a legtöbben ülőmunkát végeznek, így nincs szükség arra, hogy napi kalóriaszükségletüket rögvest reggel magukhoz vegyék.
Az angol reggelinek mára csak pár elemét hagyták meg az átlagos brit családok, 2 kisebb sült kolbász, 2 szelet bacon, és a véres hurka is szerves alkotóelemei a tálalásnak. Ezek a húsfélék adják a reggeli lelkét, nélkülük nincs autentikus brit reggeli. Mára jobbára csak egy-egy húsfélét sütnek meg ezekből a háztartásokban.
A tükörtojás, amihez vajon pirított kenyérszeleteket sütnek, szintén velejárója az angol reggelinek. Hagyományosan a sárgáját folyósan hagyják, ami a mai szuper teflonedényekben játszi könnyedséggel kivitelezhető.
Főtt bab is kerül a nap első étkezésébe: ma már jobbára előfőzött, tartósított termékekkel rövidítik le ezt a kanyart (értsd, konzervekkel), de sokan ki is hagyják, mert a bab nagyon telít, nagyobb adagot megenni belőle korán reggel elég merész vállalkozás.
Friss zöldségeket variáljunk kedvünk szerint a reggelihez, sokan paradicsomot, gombát is sütnek hozzá. Frissen facsart narancslé mindenképp dukál – kávéból a jól ismert, vizesebb amerikai kávéhoz hasonlót készítenek, abból mindjárt három decit is képesek meginni. Aki kevésbé rajongója a fekete élénkítőnek, helyettesítheti teával!
Fotó: flickr.com - amos1766
Még több reggeli receptért kattints ide! >>
A Reggeli és vacsora rovat további cikkeit itt olvashatod >>