Modellkarrier után a gasztronómia lett az élete - interjú Tombor Nelli, privát séffel

Tombor Nelli nevét és arcát modellként ismerte meg az ország, de talán kevesen tudják, hogy szenvedélye a gasztronómia. Azonban nemcsak egy egyszerű hobbiról van szó, Nelli egy évig a New York-i Institute of Culinary Educationben tanult a gasztronómia meghatározó szereplőitől. Ételekhez és egészséges életmódhoz fűződő kapcsolatáról kérdeztük.

Hogyan kezdődött nálad a főzés iránti érdeklődés?

A nagymamáim sokat sütöttek-főztek, ilyenkor igyekeztem láb alatt lenni a konyhában. Sok részfeladatot rám bíztak, ez jó alapot adott ahhoz, hogy később kollégistaként tudjak magamnak főzni.

Fotó: Tombor Zoltán

Munka miatt és magánemberként is nagyon sokat utaztál. Milyen gasztronómiai élményeket szereztél az útjaid során? Volt valamilyen nagyon markáns élmény, ami nyomot hagyott benned?

Több, mint 15 éve kezdtem rendszeresen utazni a modellkedés miatt. Szingapúr, Tokió és Milánó is nagyon meghatározó volt gasztronómiai szempontból. Tokióban lenyűgözött, hogy mindenki nagyon komolyan veszi, amit csinál: gondoskodás és figyelem érezhető minden egyes fogásban, amit az ember elé tesznek. Igazi perfekcionisták. Az olaszok pedig páratlan szeretettel etetik a vendégeiket.

Fotó: Tombor Nelli

Egy évig New York-i Institute of Culinary Educationben tanultál. Hogyan hatott rád ez az időszak, miket tanultál ebben az egy évben?

Az akadémián töltött év életem egyik legmeghatározóbb időszaka volt. Délelőtt iskolában voltam, délutánonként pedig éttermekben, rendezvényeken dolgoztam, hogy a legjobbaktól tanulhassak. Olyan példaképek mellett dolgozhattam, mint Daniel Humm, Thomas Keller, vagy Daniel Boulud. Folyamatosan feszegettem a határaimat, intenzív és inspiratív időszak volt.

Mit tanácsolnál azoknak, aki foglalkozásukat tekintve nem a gasztronómia területén tevékenykednek, de érdekli ez őket, és szeretnének komolyabban foglalkozni vele?

Azt, hogy menjenek el a kedvenc éttermeikbe stázsolni. A séf diploma jelentős tapasztalat nélkül nem jelent semmit. Ha valaki komolyabban érdeklődik a gasztronómia iránt, mindig azt javaslom, hogy töltsön el néhány napot az általa kedvelt étterem konyhájában. A divatos főzőműsorokban nem a valóságot látjuk.

Fotó: Tombor Nelli

Hogyan jellemeznéd a főzési stílusod?

Házias, egészséges, laza, improvizatív.

Mi a kedvenc részed a főzésben?

Mindegyik részét szeretem, az alapanyag választástól a tálalásig.

Van olyan nemzet, aminek a konyhája közel áll a szívedhez?

A magyar mellett a japán és az olasz.

Fotó: Tombor Nelli

A modelleknek nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelniük folyamatosan a testüket illetően. Te hogyan élted meg ezt, mire ügyeltél, hogy egészséges maradj?

A szüleim mindig figyeltek arra, hogy egészségesen táplálkozzunk, soha nem volt otthon üdítő és gumicukor sem. Nem vettünk készételeket, csak a legjobb helyi és szezonális alapanyagokat használtuk. Ez biztosan hatással volt arra, hogy később sem kívántam a junk foodot. 10 éves koromtól rendszeresen sportoltam, sokat és jóízűen ettem, nem figyeltem az ételek kalóriatartalmát, azt viszont igen, hogy hogyan érzem magam az elfogyasztásuk után. Mindig is a növényeket preferáltam a hússal szemben, és ez nem jelenti azt, hogy ne ettem volna szívesen ropogós héjú kenyeret egy szelet finom szalonnával. A mértékletesség a kulcs.

Az egészséges életmód kiemelten fontos téma a számodra. Melyek a legfontosabb alappillérek, amik a táplálkozásodat jellemzik ennek fényében?

Sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk, igyekszem az évszaknak megfelelő, hazai hozzávalókból főzni. Sok saláta kerül az asztalra és persze desszert is, nap mint nap. Ahogy a konyhában, úgy az élet minden területén az egyensúlyra törekszem.

Fotó: Tombor Zoltán

Az életmódodban, a táplálkozáson kívül milyen szokások révén nyilvánul meg az egészségtudatosság?

Minden héten kétszer járok piacra, nem csak azért, mert megkérdezhetem, hogy honnan való a fokhagyma, hanem azért is, mert így csak kivételes esetben kell műanyagba csomagolt árut vennem. A környezetünkért mindannyian felelősek vagyunk, a szelektív hulladékgyűjtéstől a vásárlási döntéseinkben való tudatosságig. Sokat sétálok és ha tehetem, lépcsőzöm liftezés helyett. Elalvás előtt 1 órával már nem nyomkodom a telefonom, csak olvasok és igyekszem ugyanabban az időben kelni minden nap, lehetőleg korán.

Ha életed végéig egyetlen ételt ehetnél, mi lenne az?

A krumpli.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass izgalmas beszélgetéseket, interjúkat az oldalról:

Címlapkép: Tombor Zoltán

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...