A töltött zöldség remek ötlet nyáron is, de ősszel és télen még inkább, hiszen a nyári kánikulában senkinek nincs kedve a sütővel fűteni. Ebben a nyálkás, esős időben annál inkább! Viszont sehol nincs előírva, hogy ezeknek az esős napokra tervezett ételeknek nehéznek, húsosnak, gyomorterhelőnek kell lennie! Ilyenkor is vannak olyan alapanyagok, amikből bőven kihozható egy-egy könnyedebb, húsmentes fogás.
A cékla, a sütőtök, vagy az édeskrumpli a szezon sztárjai, rengeteg finomságot készíthetünk belőlük, és abszolút alkalmasak arra, hogy könnyű vacsora, vagy ebéd készüljön belőlük. Ezt a receptet a képnézegetős weboldalon találtam, és mindjárt beleszerettem. Az édeskrumplit és a csicseriborsót imádom, az közel-keleti fűszerezést még annál is jobban. Ők így együtt egy ételben, ami ráadásul viszonylag gyorsan el is készül, nem lesz utána kő a gyomromban, és még a konyhámat is bemelegíti - nos, ennél jobb ajánlat nekem nem is kell.
Az édeskrumpli mostanában kezd nálunk elterjedni, sokak szerint drága, de nagyobb piacokon érdemes utána kutatni, jóval olcsóbban hozzájuthatunk, mint a drágább zöldségeseknél. Vicces, hogy a neve alapján azt gondolnánk, burgonyával van dolgunk - valójában a hajnalka rokona! Szegényebb, dél-amerikai és afrikai országokban gyakori táplálék, mert tele van fontos vitaminokkal. Én a narancssárga verziót szeretem a legjobban - valahogy jó kedvem lesz a színétől - de van fehéres, vöröses, sőt, lilás változata is. ha ilyenre akadunk, keressünk hozzá valami extra receptet, ne lőjük el egy sima krumplipürére vagy sütőben sütésre.
A csicseriborsó szintén remek vitamin és rostforrás. Gyakorlatilag minden készíthető belőle a levestől kezdve a salátán és köreten át az egytálételig. Itthon leggyakrabban humusz formájában esszük, pedig érdemes vele kísérletezni, már csak azért is, hogy a mindennapi megszokott alapanyagok helyett valami új is kerüljön az asztalra.
Már elkészítettem az egészet, sőt nagyokat hümmentve falatoztuk, mikor rájöttem, hogy nemcsak vegetáriánus, de gluténmentes is, sőt, ha az öntetből kihagyjuk azt az egy kanál joghurtot, akkor még teljesen vegán is. Nos, ha vágytok egy finom, laktató, őszies, keleties fogásra, és be akarjátok magatoknak bizonyítani, hogy egy gluténmentes majdnem vegán fogás is lehet elképesztően finom, akkor a hétvégén mindenképpen készítsétek el ezt a fél órás döbbenetesen finom csicseriborsós édeskrumplit!