Van, aki magában, más krumpli körettel, egyesek forrón, mások langyosan, sőt hidegen szeretik. A töltött paprika egy rendkívül ízes, kellemes nyári étel, amit elkészíthetünk a klasszikus módon, de variálhatjuk is: változtathatunk a tölteléken, a szósz ízesítésén, sőt magán a paprikán is.
Milyen paprikából?
A klasszikus receptben a nevében is az ételt rejtő TV, azaz tölteni való paprika szerepel. De ha szeretünk kísérletezni, kipróbálhatjuk másfajta paprikából is. A piros pritamin vagy kaliforniai paprika sokkal húsosabb és édesebb, mint a fehér, teljesen más ízű lesz a vele készült töltött paprika, de ettől még maradhatunk a megszokott, egyszerű paradicsomszósznál.
Szószvariációk
Ha mégis kiróbálnánk valami mást, akkor a paradicsomszósz ízesítését eltolhatjuk keleties irányba egy kevés római kömény használatával. A magyar töltött paprikát sokan kifejezetten édes paradicsommártással szeretik, de úgy is nagyszerű, ha olaszos, tiszta paradicsomos, szinte savanykás szószt készítünk. Sőt, ha a paprikákat tényleg lecseréljük a piros vagy zöld változatokra, akkor az ételt készíthetjük tepsiben is és a szósz mennyiségét jócskán csökkentve inkább csak egy rövid paradicsomos mártással adhatjuk, ekkor a mártás a tepsiben sülne össze a paprikákkal.
Töltelék – vega, vegán, húsos változatban
A klasszikus töltött paprikába sertéshúsos, rizses töltelék kerül, amit általában nem fűszerezünk túl, hiszen a szósz ízessége a döntő. De nem feltétlenül kell csak ezt használni, készülhet másfajta húsból is. A keleties hangulatú szószhoz kerülhet marhahúsból készült töltelék, amibe nyugodtan tegyünk további markáns fűszereket is.
Ha pedig nem húsos változatban készítenénk, akkor a rizshez tehetünk gombát, szóját, vagy más húspótlót.
Sőt, a sütőben készülő változathoz kifejezetten illik, ha gombás, apróra vágott paprikás, paradicsomos tölteléket adunk, amibe keverünk egy kevés feta, vagy másmilyen karakteres, friss sajtot, de mascarponéval gazdagítva is nagyon finom lesz.
Rizs helyett pedig próbáljuk ki bulgurral, kölessel vagy árpagyönggyel is a töltött paprikát, mindegyik új és finom ízeket ad mind a klasszikus, mind az alternatív változatokhoz is. Így aztán hétről hétre kerülhet töltött paprika az asztalra anélkül, hogy egy pillanatra is unalmassá válna.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több tipp, trükk és ötlet: