Tökéletesítsd kaliforniai vagy TV paprikából a nyár kedvencét

Az egyik legfinomabb nyári ételünk a töltött paprika, ami csak elsőre tűnik egyféleképpen elkészíthetőnek, valójában egy nagyon sokoldalú, ízesítésében és alkotóelemeit is tekintve sokféle módon variálható fogásról van szó.

Van, aki magában, más krumpli körettel, egyesek forrón, mások langyosan, sőt hidegen szeretik. A töltött paprika egy rendkívül ízes, kellemes nyári étel, amit elkészíthetünk a klasszikus módon, de variálhatjuk is: változtathatunk a tölteléken, a szósz ízesítésén, sőt magán a paprikán is.

Milyen paprikából?

A klasszikus receptben a nevében is az ételt rejtő TV, azaz tölteni való paprika szerepel. De ha szeretünk kísérletezni, kipróbálhatjuk másfajta paprikából is. A piros pritamin vagy kaliforniai paprika sokkal húsosabb és édesebb, mint a fehér, teljesen más ízű lesz a vele készült töltött paprika, de ettől még maradhatunk a megszokott, egyszerű paradicsomszósznál.

Kaliforniai paprikával is mennyei, bár valamivel édesebb az étel

Szószvariációk

Ha mégis kiróbálnánk valami mást, akkor a paradicsomszósz ízesítését eltolhatjuk keleties irányba egy kevés római kömény használatával. A magyar töltött paprikát sokan kifejezetten édes paradicsommártással szeretik, de úgy is nagyszerű, ha olaszos, tiszta paradicsomos, szinte savanykás szószt készítünk. Sőt, ha a paprikákat tényleg lecseréljük a piros vagy zöld változatokra, akkor az ételt készíthetjük tepsiben is és a szósz mennyiségét jócskán csökkentve inkább csak egy rövid paradicsomos mártással adhatjuk, ekkor a mártás a tepsiben sülne össze a paprikákkal.

Hagyományos töltött paprika

Turós Emil konyhai alapmű szakácskönyvéből származik a recept. Aki kedveli a hagyományos ízeket, ezzel a recepttel biztosan nem lő mellé.  Az elkészítését annyival egészíteném ki, ...

Töltött paprika

Ritkán szoktam tradícionális magyar ételek elkészítésének itthon nekiállni, a hagyományos fogásokat leginkább a szüleinknél élvezzük. E tekintetben kivételes nap volt a mai: ...

Töltelék – vega, vegán, húsos változatban

A klasszikus töltött paprikába sertéshúsos, rizses töltelék kerül, amit általában nem fűszerezünk túl, hiszen a szósz ízessége a döntő. De nem feltétlenül kell csak ezt használni, készülhet másfajta húsból is. A keleties hangulatú szószhoz kerülhet marhahúsból készült töltelék, amibe nyugodtan tegyünk további markáns fűszereket is.

Ha pedig nem húsos változatban készítenénk, akkor a rizshez tehetünk gombát, szóját, vagy más húspótlót.

Sőt, a sütőben készülő változathoz kifejezetten illik, ha gombás, apróra vágott paprikás, paradicsomos tölteléket adunk, amibe keverünk egy kevés feta, vagy másmilyen karakteres, friss sajtot, de mascarponéval gazdagítva is nagyon finom lesz.

Vega töltött paprika

A finom magyaros ételekről se kell lemondani, mert valaki elhagyja étkezéséből a húst. Erre itt ez a recept példának, az íze ugyanolyan finom, sőőőőt...

Rizs helyett pedig próbáljuk ki bulgurral, kölessel vagy árpagyönggyel is a töltött paprikát, mindegyik új és finom ízeket ad mind a klasszikus, mind az alternatív változatokhoz is. Így aztán hétről hétre kerülhet töltött paprika az asztalra anélkül, hogy egy pillanatra is unalmassá válna.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp, trükk és ötlet:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...