Mondhatnánk, hogy a nyári hónapok jelentik a töltött levelek időszakát, ugyanis ilyenkor több olyan zsenge, zöld alapanyag elérhető, ami alkalmas arra, hogy különböző töltelékeket tömjünk beléjük, majd felcsavarjuk őket, és kitegyük gőzölésnek, főzésnek vagy sütésnek. Kínálhatjuk őket elő- vagy főételként, de köretként is megállják a helyüket a töltött levelek. Nézzük, mi tölthető!
Nézd meg galériánkban a tölthető nyári leveleket:
4 nyári levél, amit teletölthetsz, majd magadba tömhetsz
Céklalevél
Céklát egész évben tudunk venni, azonban a legnagyobb örömöt akkorr okozza a gyökérzöldség, amikor koranyártól kezdve zsengén, hatalmas levelekkel és élénklila szárakkal érkezik a piacra. Ennek a konstrukciónak minden részét fel tudjuk használni, a levelek például alkalmasak megtöltésre – egy gyors blansírozás után, de akár nyersen is fogadhatja a különböző töltelékeket (rizses, húsos, hüvelyes zöldséges, stb.), egy szuper recept ITT található vele.
Szőlőlevél
A török éttermek közismert előétele rizzsel vagy hússal, esetleg mindkettővel telítődhet. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk, például joghurtos szószba mártogatva. ITT találsz receptet a klasszikus verzióhoz.
Karalábélevél
Bizony, a karalábé leveleit is fogyaszthatjuk, készíthetünk belőlük krémlevest, mártást, de ízes töltelékeket is tömhetünk beléjük. Kifejezetten olyan zöldséget válasszunk a piacon, amelynek egészséges, ép levelei vannak – ezek általában vastagabbak, enyhén „bőrszerűek”, ezért érdemes lehet őket gyorsan blansírozni.
Mángold
A különleges, színes szárú levél nagyjából egyszerre jelenik meg a spenóttal, sóskával, azonban míg ez utóbbiak inkább párolásra, krémesítésre alkalmasak, a mángoldot érdemes nem szétfőzni, hagyhatunk neki némi tartást. Töltsük meg hússal és gabonával, vagy egy vegetáriánus, lencsés keverékkel, majd főzzük paradicsomosan – a recept ITT lapul hozzá.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több napfényes recept vár: