Nem nagyon van finomabb és egyben kiadósabb egytálétel, mint a nyáron igazán zsenge, (semmiképpen sem fás!) karalábéból készített krémes mártás a húsos-rizses-fűszeres töltelékkel: azaz a töltött karalábé. A klasszikus magyaros receptek leginkább friss petrezselyemmel készítik, amivel semmi, de tényleg semmi gondunk nincs, sőt: a harsogóan zöld petrezselyemzöldnél kevés dolgot szeretünk jobban, de van még 5 további tippünk a töltött karalábé (zöld)fűszerezésére!
Kattints a galériára, és mutatjuk is a buján zöld friss fűszereket!
5 buja zöldfűszer, ami a töltött karalábéd új barátja lesz
Kapor
A kapor élete örökke összekapcsolódott a tökkel, pedig ó, mennyivel többre hivatott! A nyári zöldségekhez pedig kiemelten jól illik, a zsenge cukkini, az újkrumpli, de a karalábé is csípi, ha friss kaporral kombinálod. Idén ne hagyd ki a krémes töltött karalábéd mártásából sem!
Tárkony
Érdekes, hogy míg a kapor a tökfőzelék, a tárkony a csirkeraguleves párja a magyar konyhákban. Kár, mert isteni fűszerek ők, és jóval sokrétűbben felhasználhatók. A tárkony üde, friss íze remekül párosul például a csirke-, a hal-, vad- és tojásételekhez, húsos/zöldséges ragukhoz is. És a töltött karalábéban is isteni!
Borsikafű (avagy csombor)
Az egyik legolcsóbb zöldfűszer, melynek élattani hatásait sokáig sorolhatnánk, mégsem használjuk eleget. Tudtad, hogy a borsikafű csökkenti a hüvelyesek, káposztás ételek felfúvó, puffasztó hatását? Vagy hogy a zsíros fogások emésztését is könnyíti? Töltött karalábéba vele! De ha nem bírod a fűszeres, intenzív feketeborsot, mindenben használhatod helyette!
Lestyán
Kevesen tudják, hogy a lestyán a legtöbb ételízesítő fűszerkeverék és leveskocka alapja. Küllemében és ízvilágában a zellert és a petrezselymet idézi, így mi melegen ajánljuk, hogy szerezz egy csokornyi friss lestyánt, és aprítsd bele mindenbe, amibe csak elkel a plusz íz! Főleg a kelet-európai konyhákhoz illik.
A karalábé levele
Végére hagytuk a legfenntarthatóbb, legötletesebb és legolcsóbb tippünket: a valóban friss, zsenge karalábénak a levelét se dobd ki, inkább főzd alaplébe vagy a töltött karalábéhoz készülő szószba/főzelékbe, a főzés végén pedig apríts belőle egy-két maroknyit az ételbe, friss zöldfűszer gyanánt. De akár krémleves is lehet belőle!
Készítsd el őket, és fűszerezz kedved szerint!
Zöldfűszeres gerslivel és pulykával töltött karalábé sóskamártással
A korai nyár egyik legnépszerűbb befutója a karalábé, szóval vétek lenne kihagyni egy isteni töltött variáció elkészítését. Ebben a receptben sok zöldfűszerrel (kaporral, ...
Karalábés húsgombóc Hajdú Annától
Ez a pár hozzávalós karalábés egytálétel a leves és a főzelék közt van valahol félúton, és amennyire egyszerű, ízekben annyira gazdag fogás. Az eredeti recept "csirkés karaláb" ...
Zöldfűszeres töltött karalábé
Egy ideje nagy kedvenc nálam így kora nyáron a töltött karalábé, amin most csavartam kettőt: zöldfűszeres tejföllel, egressel és bárányhússal készítettem, eszméletlen jó lett!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További nyári tartalmakért, receptekért és tippekért less ide: