Egész fej töltött káposzta nyerte a parajdi fesztivált

Az előző hétvégén került sor a 25. Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztiválra Parajdon, ahol a 18 versenyző csapat közül az egyik igazi különlegességgel állt elő: egy egész fej káposztát töltöttek meg. De mégis hogyan?

A töltött káposzta ünneplése zajlott az elmúlt hétvégén Paradjon, a 25. Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztivál keretében. 18 csapat vett részt a főzőversenyen, és jobbnál jobb fogásokkal kápráztatták el a zsűrit. A különdíjat végül egy több mint ötkilós töltött káposzta kapta meg, amely rendhagyó módon készült.

Egész fej töltött káposzta nyerte a parajdi fesztivált / Fotó: Erdély Bálint Előd

A Médiatér közössége, a 18 versenyző csapat egyike, egy egész fej káposztát töltött meg, ezzel szálltak versenybe Parajdon. Mátyás László, a csapat főszakácsa a recept rejtelmeibe is beavatta az érdeklődőket.

Ahogy mondta, a legfontosabb maga a káposzta, amit egy héttel a főzés előtt sós vízbe kell áztatni.

Ő erre a célra nem holmi bolti sóval dolgozott, hanem a Só-szoros egyik forrásából hozta a vizet, majd borsikafűvel és kaporral főzte fel. Ebben savanyodott és puhult a fej káposzta egy héten keresztül, egy hordó fogságában.

Ezt követte a torzsa kivágása és a levelek leszedése. A töltelékhez négy kiló disznóhúst és egy kiló növendékhúst használt. Került hozzá sonka, tokaszalonna, só, bors, fokhagyma, borsikafű, paprika és kapor, a tartását pedig kukoricakása adta.

Került még néhány szelet csülök és sonka a töltelék és a levelek közé, ami után már csak a főzés következett. A monstrum végül olyan jól sikerült, hogy a zsűri különdíjjal jutalmazta.

Forrásunk volt.

Címlapkép: Erdély Bálint Előd


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...