Csirkeszárnyak, amik gyozának álltak – Tunkold az élvezeteket

A fúzió szó sokakat elriaszt, talán azért, mert nehezen érthető, vagy rosszul van jelen a köztudatban. Pedig a legkülönlegesebb fogások gyakran fúzióból jönnek létre: ezt bizonyítja a lenti csirkeszárnyrecept is.

Talán nem gyakori szereplő az asztalunkon a töltött csirkeszárny, pedig nem sokkal macerásabb elkészíteni, mint bármelyik más töltött húst. A kicsontozás mozdulatát könnyen elsajátíthatjuk, és ez után már semmi nem választ majd el minket attól, hogy kipróbáljuk a japán gyoza és a töltött csirkeszárny keresztezéséből létrejött különlegességet. De mi is az a gyoza? És hogy kerül a csirkébe? Pár percen belül minden titokra fény derül.

A hússal töltött csirkeszárny, amivel halmozhatod az élvezeteket. | recept és fotó: Hering András

Mi az a gyoza?

A tradicionális japán gasztronómia egyik alap töltött tésztabatyuja egy kicsi, mégis meglepően sokszínű étel. A vékony, szinte átlátszó tésztaréteg darált húsból, garnélából, zöldségből vagy ezek keverékéből készített tölteléket rejt.

Általában párolva és lepirítva tálalják, ettől egyszerre lesz puha és ropogós a kis csomag.

Az apró falatokat előételként fogyasztják, és ponzu szószba (fűszeres-savanykás, szójaszószos öntet) mártogatják.

Tészta helyett még több hús

Ennek a klasszikus verziónak az újragondolásából született meg a gyoza csirkeszárny. Tészta helyett a kicsontozott szárnyba töltjük a húsos-garnélás masszát. A fűszeres belső ugyanúgy megmarad, ahogy a ropogós külső is. A sütés alatt a csirkeszárny bőre ugyanis aranybarnára pirul, visszaadja a megszokott gyoza-élményt.

A töltött csirkeszárnyakat addig süssük, amíg a bőre ropogós és aranybarna nem lesz, kívül ropogós és belül szaftos marad. | recept és fotók: Hering András

A kicsontozás technikája

Ha eddig még egyszer sem próbálkoztunk húsok kicsontozásával, elsőre kissé ijesztő feladatnak tűnhet. Ne hátráljunk vissza, a megfelelő eszköz és módszer birtokában gyerekjáték lesz a dolog, néhány próbálkozás után bele fogunk jönni.

Az eszközünk egy rövid pengéjű, borotvaéles kés legyen, a módszer pedig a következőképpen alakuljon:

  • felülről befelé vágjuk körbe a szárny közepén lévő csontot, ezzel a mozdulattal elválasztjuk a hozzá ragaszkodó hústól
  • ha kellőképp meglazítottuk, kézzel nyúljunk be a szárny felső részébe, és csavarjunk egyet a csonton, így szétszakítjuk az ízületeket
  • a reccsenés után húzzuk ki a csontot, és a szárny már készen is áll a töltésre

Serpenyő vagy sütő

Két módszer közül választhatunk, ha az elkészítésre kerül a sor. Egy forró serpenyőben gyorsabban átsülnek a szárnyak, cserébe a sütőben kevesebb olajat kell majd használnunk.

Amennyiben a sütő mellett döntünk, érdemes lehet utólag duplán rápirítani a hús külsejére: ehhez tegyük serpenyőbe, és kevés olajon az ízlésünknek megfelelő külső eléréséig süssük.

A mártogatás

Nagyon fontos mind a gyoza, mind a csirkeszárny esetében a mártogatás. A japánok különböző fűszeres szószokat készítenek a fogás mellé, ebbe kell lelkesen tunkolni a falatokat. A ponzu nevet viselő szósz például szójaszószból, citromléből és rizsecetből készül.

Ezeket kell beszerezned a gyoza csirkeszárnyakhoz: 10 db csirkeszárny, 500 g darált sertéshús, 150 g garnéla, 1 csokor metélőhagyma, 1 ek szójaszósz, 1 ek halszósz, 0,5 hüvelykujjnyi gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 0,5 teáskanál fehér bors, 1 db tojássárgája, 0,8 teáskanál szezámolaj, 1 ek chilipehely, só ízlés szerint, 1 dl napraforgóolaj, zöldfűszer ízlés szerint, 50 ml szójaszósz, 25 ml citromlé, 3 csepp rizsecet

A hozzávalók listája is bátran variálható: a húsmentes verzióhoz használjunk töltelék gyanánt sárgarépát vagy káposztát, de az ázsiai fűszerezésről ne feledkezzünk meg, | recept és fotó: Hering András

És így készül:

A csontozás előtt mossuk meg a szárnyakat, és töröljük őket szárazra papírtörlővel. Ha megvagyunk a csont eltávolításával, tegyük félre a húst.

A töltelékhez dolgozzuk péppé a darált húst, garnélát, metélőhagymát, gyömbért, fokhagymát, borsot és sót. Ehhez egy konyhai robotgép lesz a legjobb eszköz.

A masszát keverjük el a tojássárgájával, szezámolajjal és szójaszósszal (vagy halszósszal). Végül a chilipelyhet is forgassuk bele.

A gyömbér, chili, metélőhagyma és a szezámmag izgalmas ázsiai ízeket hoz a töltelékbe. | recept és fotók: Hering András

Habzsák vagy egy kiskanál segítségével töltsük meg az előkészített szárnyakat. Egy fogpiszkálóval tűzzük össze a szélét, nehogy kifolyjon a töltelék.

A megtöltött szárnyakat sütés előtt érdemes összetűzni hústűvel vagy bambuszpálcikákkal. | recept és fotók: Hering András

Melegítsük elő a sütőt 200℃-ra, légkeverést használva. Kenjünk be minden szárnyat szezámolajjal, és mehetnek is a tepsire. Körülbelül 40-50 perc alatt aranybarnára sülnek.

Csöpögtessük le papírtörlőn vagy szalvétán, húzzuk ki a fogpiszkálókat.

Készítsük el a ponzu szószt: a szójaszószt, citromlevet és rizsecetet keverjük el 3 teáskanál vízzel. A csípős ízek kedvelői chilit is tehetnek bele.

Tálaljuk a csirkeszárnyakat a szósszal, friss leveles zöldekkel vagy fűszernövényekkel. Ha előétel helyett inkább főfogást csinálnák belőle, főzzünk hozzá egy adag rizst. Kellemes mártogatást, ropogtatást mindenkinek!

A gyoza csirkeszárnyak igazi kézzel evős mutatvány. | recept és fotók: Hering András

A gyoza csirkeszárnyak teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Minden harapás előtt érdemes alaposan megmártanod a töltött csirkeszárnyakat a ponzuban. | recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Recept és fotók: Hering András


Ezeket a fantasztikus recepteket is próbáld ki otthon:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...