Persze, amikor már tényleg nagyon hóvége van és minden forintot meg kell számolni, valójában semmi sem érződik olcsónak. Enni azonban ilyenkor is kell, ami azt is jelenti, hogy sajnos vásárlásra is sor fog kerülni. A boltban azzal szembesülhetünk, hogy igazán az számít megfizethetőnek, ami éppen szezonban van. Alkossunk hát ezekkel az alapanyagokkal: a februári szegényes felhozatal nem ad sokat, de aggodalomra semmi ok, ebből a kevésből kihozzuk majd a maximumot. Ehhez csak egy kreatív receptre lesz szükség. Ki kér egy kis krumplit?

Mihez kezdjünk a télvégi öregburgonyákkal?
Ugyan a tavasz már érezhető közelségben tartózkodik tőlünk, sajnos még egy kicsit várnunk kell arra, hogy a földből frissen előbújó, zsenge alapanyagokkal főzhessünk. Előbb-utóbb az újkrumplinak is eljön majd az ideje, de addig is kénytelenek leszünk beérni az öreg, ráncos, vaskos héjú burgonyákkal.
Persze ezeket sem kell lesajnálni, megvan a maguk előnye ugyanúgy, ahogy a fiatal és poszgás szemeknek. Leginkább azért szerethetjük őket, mert magas keményítőtartalmuk miatt az öregebb krumplik adják majd a tökéletes alapot egy sor recepthez.
A gnocchin, gombócon kívül tipikusan egy ilyen recept a töltött burgonya is. Ez ugyanis akkor lesz igazán felejthetetlen, ha a hozzá felhasznált krumpli belül krémesre, szinte omlósra sül.
Az igazán krémes burgonya sóágyon sül
Persze ez a csodás belső állag nem csak és kizrólag a zöldségen múlik: egy olcsó, de különlegesnek számító konyhai technikával még inkább arra ösztönözhetjük a gumókat, hogy belül jó krémesre süljenek.

Ehhez nem lesz szükségünk másra, mint nagyobb mennyiségű sóra – ezt kell majd a tepsibe öntenünk. A sóágyon sütés nagy előnye, hogy egyenletesebb sülést biztosít (a nehezen ülő burgonyaszemek minden oldalát könnyebben és egyformábban átjárja a sütő hője), illetve ösztönzi a nedvesség távozását a zöldség belsejéből. A krumpli nem fog kiszáradni, azonban sokkal kevésbé lesz vizes, inkább krémes, szinte kenhető állagot kesz fel, illetve az íze is koncentráltabb lesz.
Rakott krumpli ihlette ízek
Ezt a krémes belsőt használjuk majd fel a kiüresített héjak megtöltésére, persze nem önmagában. Az amúgy is krémes sült krumplit némi tejföllel habosítunk ki, amit főtt tojással és sült kolbásszal gazdagítunk tovább. Mind egyszerű, könnyen beszerezhető, relatíve olcsó alapanyagok ezek.
Akinek pedig ismerős a hozzávalók listája, az valószínűleg jól tippel: a töltött burgonya rakott krumplis ízesítést kapott, ami komfortos, otthonos, szerethető jelleget ad az ételnek.
Nézd meg videón is a töltött burgonya elkészítését:
Olcsó házi savanyúság a tálaláshoz
Persze ennyi nehézkes, karakteres íz és alapanyag mellé nem árt, ha kerül valami friss, könnyítő körítés. Készítsünk a krumpli mellé gyors, házi savanyúságot: ha épp kallódik a kamrában két-három lilahagyma, ne hagyjuk őket tovább enyészni, változtassuk őket savanyúsággá egy gyors ecetes főzőlé segítségével.
TIPP: Amennyiben nagyobb mennyiséget készítenénk belőle, az ecetes hagyma steril, légmentesen zárható üvegben 1-2 hétig eláll a hűtőben.

Itt a töltött burgonya teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
A hónap gyors és olcsó receptje sorozatounk folytatódik! Kövesd figyelemmel a Nosalty honlapját és közösségi oldalait a minden hónapban frissen megjelenő receptekért!
Fotók, recept és videó: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!