A palacsintára a nap minden szakában vevők vagyunk – jöhet reggel, délben, este. Bár nem áll az egészséges ételek dobogóján, mégis bármikor megengedhetjük magunknak!
A tészta és a sütés
A tésztán múlik, hogy milyen lesz a palacsintánk. Készíthetjük a klasszikus, vékony palacsintát, a megszokott alapanyagokból, desszertnek. Lehet élesztős vagy sütőporos pufi palacsinta reggelire, sós, rakott, zöldséges ebédre. A fehér lisztet helyettesíthetjük zabpehellyel, rozs- vagy tönkölyliszttel, hajdinaliszttel. Magát a tésztát dúsíthatjuk krumplival, káposztával, spenóttal, de akár gyümölcsökkel is! A sütéshez is vannak alternatívák – a klasszikus verzió természetesen olajjal vékonyan kikent serpenyőben készül, de önthetjük tepisbe, vagy, ha sűrűbb masszát készítünk, gofrisütőbe is.
Édesek...
Tévedés, hogy az édes palacsinták egészségtelenek! Házi lekvárral, mákkal, dióval kifejezetten egészségesek, nem beszélve arról, hogy ilyenkor, nyáron, a gyümölcsszezon kellős közepén, bármilyen friss gyümölccsel megtölthetjük őket. Hagyjuk a polcon a lekvárt a vitaminszegény téli hónapokra, töltsük a palacsintát villával megtört eperrel, cseresznyével vagy barackkal. Ha savanykásabb gyümölcsöt kapunk, keverhetjük egy kanál mézzel – ez ne lenne egészséges?
...és sósak
A palacsinta ma már távolról sem csak desszert. Sós, rakott változatai tökéletes főfogások. Ha megtaláltuk a megfelelő, könnyű palacsintatésztát, a szezon legfrissebb zöldségeivel és finom, párolt húsokkal tölthetjük, tekerhetjük vagy csőben süthetjük. Ha nincs kedvünk tornyot építeni, a zöldségek arra is tökéletesen alkalmasak, hogy pürésítve, majd a tésztához keverve feldobják a megszokott ízeket.
Még több palacsintarecept itt >>