Könnyű összekeverni a tökök ehető és mérgező változatait, pláne, hogy sokszor egymás mellett kapnak helyet a boltokban. Mutatjuk, mikre kell figyelned tökvásárláskor, hogy célodnak megfelelőt válassz!
Tökvásárláskor mindig tudjuk, hogy mit szeretnénk készíteni, ugyanis az ehető tökök között is van olyan, amit sütni, főzni jó, vagy éppen pálinkának, lekvárnak érdemes elkészíteni. Amire nagyon kell figyelni, hogy nehogy összekeverjük a dísztökkel, mert komoly egészségügyi problémákat okozhat, akár egy falat is az utóbbiból. A sütőtök fogyasztásának viszont rengeteg jótékony hatása van.
Erről ismerheted fel a fogyasztásra alkalmatlan dísztököket:
A dísztökökre jellemző a nagyon kemény héj és a változatos szín: egy tök akár többféle színben is pompázhat. Furcsa, szabálytalan alakjuk van, és jóval kisebbek, mint ehető társaik. Ha még így sem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor kérjük az árus vagy egy eladó segítségét.
A dísztök ezeket az egészségügyi kockázatokat rejti, ha elfogyasztod:
A dísztök kukurbitacinokat tartalmaz, amely egy toxikus vegyület, és még a hőkezelésnek is ellenáll, hiába sütnénk meg a dísztököt. Egyetlen falat elég, hogy gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést vagy kiszáradást okozzon.
Még több őszi étel, recept és ötlet: