Ettől lesz a túrós csusza tényleg tökéletes

Van az a fajta túrós tészta, amiben csak szimplán összekeverjük a főtt tésztát, tejfölt és túrót, és van a rendes verzió. Nos, gondolom, a legtöbben a másodikat részesítjük előnyben, már csak azért is, mert ugyanolyan gyors étel, mégis fényévekkel finomabb. De hogyan készül?

Ha túrós tésztát főzünk, választhatjuk persze a „lusta” utat, de abszolút nem éri meg. Nincsen szégyen egy gyorsan összekevert tál ételben, de jó, ha tudjuk, hogy mi mindent hagyunk ki, amikor az időspórolás oltárán feláldozzuk az ízeket, textúrát, azaz egy tényleg tökéletes tál túrós tészta élményét.

Ettől lesz a túrós tészta tényleg tökéletes

Ne főzzük túl a tésztát

Általában nem tekintünk ugyanúgy a túrós csuszára, mint a többi szószos tésztaételre, és a problémák nagy része ebből az elkülönítésből ered. Ha egy kicsit jobban odafigyelünk az étel elkészítésének egyes elemeire, rengeteget javíthatunk a végeredményen.

Ennek első lépése a tésztafőzés, amit nem szabad félvállról venni. Ha túlfőzzük a tésztát, kellemetlenül puha és mállós lesz.

Mivel a főtt tésztát az összekeverés alatt még kell melegítenünk, a főzési folyamat tovább tart, mint gondolnánk. Ha már egy alapból készre főtt tészta kerül a tejfölös-túrós lábosba, a csusza egészen biztosan puhábban landol majd a tányéron, mint kéne.

A csomagoláson szereplő idő letelte előtt 2 perccel szűrjük le a tésztát, ezen a ponton épp tökéletes lesz az állaga.

Túrós csusza

A túrós csusza egyszerűnek tűnik, ennek ellenére van néhány trükk, amit érdemes bevetni annak érdekében, hogy életed legfinomabb csuszáját készíthesd el!

Házi túrós csusza

Világ életemben idegenkedtem a túrós tésztától. Anyukám valahogy ritkán készített, úgyhogy első élményem a menzához köthető, ahol nem kérdezték, sósan, vagy édesen, a biztonság ...

Tegyünk félre a főzővízből

Amikor leszűrjük a csuszát, mindenképpen mentsünk meg egy kis pohárnyival a főzővízből. Ez szintén az olaszos tészták világából ellesett mozdulat: az opálos, keményítős folyadék segítségünkre lesz az összekeverésnél. Fellazíthatjuk vele a szósz (jelen esetben a túrós tejföl) állagát, anélkül, hogy elvennénk az ízéből vagy a krémességéből.

Melegítsük fel a tejfölt

Ha vesszük a fáradtságot, és egy kicsit megdolgozzuk a tejfölt, szinte szószként kezeljük, plusz íz és egy összességében sokkal finomabb csusza lesz a jutalmunk. De mit is jelent ez pontosan?

Amennyiben készítünk pörcöt a tésztához (és ugyan miért is hagynánk ki?), a szalonnából kisült zsír egy részét tegyük félre. Ezen fogjuk ugyanis megmelegíteni a tejfölt. Két dolog történik, ha ezt megtesszük: egyrészt azonos hőmérsékletre hozzuk a tejfölt és a tésztát, így nem fogja elhűteni az egyik a másikat. Ráadásul a tejföl átveszi a szalonna ízét, enyhén érezhetjük majd minden falatban.

Ne főzzük a túrót

A tejföllel ellentétben a túró nem viseli jól a hőt. Ha elkezdjük főzni, a benne lévő savó elkezd kicsapódni, ettől a rögök kiszáradnak, és gumis állagot vesznek föl. Ezt pedig nyilván egyikőnk sem szeretné.

Mindig a túró legyen az utolsó, amit hozzáadunk a tésztához, ezzel minimálisra csökkenthetjük a kicsapódás esélyét. Éppen csak át kell melegítenünk az egészet, nehogy a túró hideg maradjon. És mivel a tejfölt megmelegítettük a szalonnazsíron, nem kell aggódnunk az elhűlés miatt.

Fokozatosan keverjük össze

Amikor mindennel megvagyunk, és készen állunk az összeállításra és a tálalásra, azt a következő lépésekben tegyük:

  1. A felmelegített, szalonnazsíros tejfölt keverjük a megfőtt tésztához.
  2. Ha szükséges, lazítsuk az állagot egy kevés főzővízzel.
  3. Közben végig tartsuk közepes láng fölött a fazekat.
  4. Ha a tejföl teljesen bevonta a tésztát, jöhet a túró.
  5. Vegyük a lángot a legkisebb fokozatra, majd öntsük a fazékba a túrót.
  6. Keverjük el, és melegítsük 1 maximum 2 percig.
  7. Tálaljuk a csuszát azon melegében!

Baconös túrós tészta

A gyerekek és felnőttek örök kedvence, az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb házias ételünk, a túrós tészta!  Ezt a baconmorzsás, serpenyős verziót is érdemes kipróbálni, mi ...

Túrós tészta "lasagne"

Egy lasagne készítés közben jutott eszünkbe, hogy ezzel a módszerrel egy igazi jó, szaftos túrós tésztát is el lehetne készíteni. Hogy mennyire sikerült, az akkor derült ki, mikor az ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Így lesz minden tökéletes a konyhában:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...