Ha túrós tésztát főzünk, választhatjuk persze a „lusta” utat, de abszolút nem éri meg. Nincsen szégyen egy gyorsan összekevert tál ételben, de jó, ha tudjuk, hogy mi mindent hagyunk ki, amikor az időspórolás oltárán feláldozzuk az ízeket, textúrát, azaz egy tényleg tökéletes tál túrós tészta élményét.
Ne főzzük túl a tésztát
Általában nem tekintünk ugyanúgy a túrós csuszára, mint a többi szószos tésztaételre, és a problémák nagy része ebből az elkülönítésből ered. Ha egy kicsit jobban odafigyelünk az étel elkészítésének egyes elemeire, rengeteget javíthatunk a végeredményen.
Ennek első lépése a tésztafőzés, amit nem szabad félvállról venni. Ha túlfőzzük a tésztát, kellemetlenül puha és mállós lesz.
Mivel a főtt tésztát az összekeverés alatt még kell melegítenünk, a főzési folyamat tovább tart, mint gondolnánk. Ha már egy alapból készre főtt tészta kerül a tejfölös-túrós lábosba, a csusza egészen biztosan puhábban landol majd a tányéron, mint kéne.
A csomagoláson szereplő idő letelte előtt 2 perccel szűrjük le a tésztát, ezen a ponton épp tökéletes lesz az állaga.
Tegyünk félre a főzővízből
Amikor leszűrjük a csuszát, mindenképpen mentsünk meg egy kis pohárnyival a főzővízből. Ez szintén az olaszos tészták világából ellesett mozdulat: az opálos, keményítős folyadék segítségünkre lesz az összekeverésnél. Fellazíthatjuk vele a szósz (jelen esetben a túrós tejföl) állagát, anélkül, hogy elvennénk az ízéből vagy a krémességéből.
Melegítsük fel a tejfölt
Ha vesszük a fáradtságot, és egy kicsit megdolgozzuk a tejfölt, szinte szószként kezeljük, plusz íz és egy összességében sokkal finomabb csusza lesz a jutalmunk. De mit is jelent ez pontosan?
Amennyiben készítünk pörcöt a tésztához (és ugyan miért is hagynánk ki?), a szalonnából kisült zsír egy részét tegyük félre. Ezen fogjuk ugyanis megmelegíteni a tejfölt. Két dolog történik, ha ezt megtesszük: egyrészt azonos hőmérsékletre hozzuk a tejfölt és a tésztát, így nem fogja elhűteni az egyik a másikat. Ráadásul a tejföl átveszi a szalonna ízét, enyhén érezhetjük majd minden falatban.
Ne főzzük a túrót
A tejföllel ellentétben a túró nem viseli jól a hőt. Ha elkezdjük főzni, a benne lévő savó elkezd kicsapódni, ettől a rögök kiszáradnak, és gumis állagot vesznek föl. Ezt pedig nyilván egyikőnk sem szeretné.
Mindig a túró legyen az utolsó, amit hozzáadunk a tésztához, ezzel minimálisra csökkenthetjük a kicsapódás esélyét. Éppen csak át kell melegítenünk az egészet, nehogy a túró hideg maradjon. És mivel a tejfölt megmelegítettük a szalonnazsíron, nem kell aggódnunk az elhűlés miatt.
Fokozatosan keverjük össze
Amikor mindennel megvagyunk, és készen állunk az összeállításra és a tálalásra, azt a következő lépésekben tegyük:
- A felmelegített, szalonnazsíros tejfölt keverjük a megfőtt tésztához.
- Ha szükséges, lazítsuk az állagot egy kevés főzővízzel.
- Közben végig tartsuk közepes láng fölött a fazekat.
- Ha a tejföl teljesen bevonta a tésztát, jöhet a túró.
- Vegyük a lángot a legkisebb fokozatra, majd öntsük a fazékba a túrót.
- Keverjük el, és melegítsük 1 maximum 2 percig.
- Tálaljuk a csuszát azon melegében!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Így lesz minden tökéletes a konyhában: