A shakshuka az elmúlt években okkal hódította meg a világot: a sűrű, krémesen szaftos paradicsomszószban rotyogó friss, fűszeres zöldségek olyan ízvilágot képesek teremteni, amely már a reggeli ébredést is be tudja aranyozni. Ez az Izraelből származó lecsó nagyon egyszerűen elkészíthető és kombinálható zöldségekkel, ha pedig nem szeretnénk bele a végén tojást törni és fetasajtot forgácsolni, akár vegán változatban is elkészíthetjük, mutatunk is két tökéletes receptet!
A vörösben izzó padlizsános változat
Szerencsére nyáron nem kell sokat kutatnunk a friss alapanyagok után. Ehhez a shakshukához a következőkre les szükséged: 1 db padlizsán, só és bors ízlés szerint, 4 evőkanál olívaolaj, 1 nagy db vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, fűszerpaprika ízlés szerint, koriandermag, római kömény és fahéj ízlés szerint, 1 db chili, 3 evőkanál sűrített paradicsom, 8 db paradicsom, 2 db piros kaliforniai paprika, 3 dl paradicsomszósz, 1 evőkanál cukor (a paradicsomok édességétől függ, kell-e bele), 3 db tojás (de többet is rakhatsz bele), 20 dkg feta sajt, 1 csokor koriander
A felkockázott padlizsánt egy száraz serpenyőben, némi sóval elősütjük, majd félretesszük - de akár sütőben is elősüthetjük.
Az újra üres serpenyőbe öntjük az olívaolajat, erre mehet rá a finomra aprított vöröshagyma és a reszelt fokhagyma. Üvegesre pároljuk, majd jöhetnek a fűszerek: ne spóroljunk velük, a közel-keleti receptek lényege a rengeteg csodás fűszer!
Hozzáadjuk az apróra vágott chilit és a sűrített paradicsomot, és az egészet egy picit lepirítjuk. Erre jöhet a feldarabolt szilvaparadicsom és a felcsíkozott kaliforniai paprika (tipp: a paprika felét kockázzuk apróra, így jól belefő a mártásba!). Sózzuk ízlés szerint. Jöhet bele a paradicsomszósz, illetve ha szükségét érezzük, egy picike cukor. Folyamatos kevergetés mellett nagy lángon főzzük így egy pár percet, hogy a folyadék egy része elpárologjon.
Ekkor tegyük bele az elősütött padlizsánt, majd lefedve főzzük 20-30 percet, amíg kellően megpuhul a paprika. Ha szeretjük kicsit ressebbre hagyni, akkor kevesebb idő is elég neki.
Amikor már késznek ítéljük az állagát, egy kanál segítségével kivájjuk a tojások helyét, majd óvatosan, egyesével belepottyantjuk őket a mélyedésekbe. Lefedjük, és 1-2 perc alatt megfőzzük - ezalatt már akár a lángot is lekapcsolhatjuk alatta, a shakshuka saját hője is elegendő.
Azon melegében fogyasztjuk: a tetejére fetát morzsolunk, és megszórjuk friss korianderrel. Naan kenyérrel tunkolva a legjobb! A padlizsános shakshuka teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené.
Az üdítően zöld, vegán változat
Csak semmi tojás és feta, ebben a változatban kizárólag növényi eredetű alapanyagok találhatóak, az íze pedig egyszerűen Z S E N I Á L I S !
Hozzávalók: 25 dkg spenót, 2 dl mandulatej (mandulatejszín), 1 teáskanál szódabikarbóna
0.5 evőkanál élesztőpehely (sörélesztőpehely), só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 2 evőkanál olívaolaj, 1 db póréhagyma, 4 db újhagyma (1 nagy csokor), koriandermag és római kömény, valamint chilipehely ízlés szerint, 1 db zöld kaliforniai paprika, 1 csokor petrezselyem, 30 g bulgur (3 csapott evőkanál.), 0.5 citromból nyert citromlé, 1 db avokádó, koriander ízlés szerint
A mandulatejszínt 50 g spenóttal, a szódabikarbónával és a sörélesztőpehellyel egy késes aprítóban összeturmixoljuk. Sózzuk-borsozzuk és félretesszük. Szódabikarbónát azért ajánlott beletenni, hogy megmaradjon a zöldségek szép színe.
A felkarikázott póréhagymát és újhagymát (a fehér, alsó részét) az olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a koriandert, a római köményt, a chilit, némi borsot, és az egészet picit lepirítjuk.
Hozzáadjuk a csíkokra vágott kaliforniai paprikát és a maradék spenótot, és hagyjuk, hogy kicsit összefonnyadjanak. Ekkor ráöntjük a spenótos mandulatejszínt, az egészet elkeverjük, és lefedve 15-20 percet pároljuk. Hozzákeverjük az aprított petrezselymet és némi újhagymazöldet, majd egymástól egyenlő távolságra rápakolunk 1-1 evőkanál bulgurt.
A bulgurkupacokra egy kevés citromlevet és szükség esetén (ha a zöldjeink teljesen felszívták a mandulatejszínt) egy kevés vizet löttyintünk, majd lefedve pároljuk további 10 percet, amíg a bulgur megpuhul.
Szeletelt avokádóval és frissen aprított korianderrel megszórva tálaljuk. A zöld vegán shakshuka teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több különleges recept, amit idén nyáron elkészíthetsz: