Mindenkinek van egy jól bevált palacsintareceptje, amelyet évek óta használ. Tekerve vagy hajtva, lekvárral vagy túróval töltve, késsel-villával vagy kézből majszolva, a palacsintát mindenki szereti. Ám jól készíteni nem mindenki tudja. Íme néhány egyszerű, mégis hasznos tipp a bekeveréshez és a sütéshez is, aminek segítségével a palacsintád egyszerűen TÖKÉLETES lesz!
A tésztához
1. A tojásokat alaposan habosítsuk fel.
2. Ne feledkezzünk meg a csipetnyi sóról, ami nagyanyáink szerint minden édes tésztához szükséges.
3. Ízlés kérdése, hogy a tejet fele rész szódával helyettesítjük-e vagy sem, a szódától kicsit könnyebb lesz a tészta.
4. Egy kis cukrot is adhatunk a tésztához, de tényleg csak egészen keveset, különben csúnyán leég majd a palacsinta.
5. A sütést megkönnyítendő, némi zsiradék hozzáadása mindenképpen javasolt: rajtunk áll, hogy olvasztott vajat vagy olajat csorgatunk a tésztába.
6. Akár a kézi, akár a gépi habverőt hívjuk segítségül, keverjük csomómentesre a palacsintatésztát.
7. A tökéletes palacsinta tésztája tejszín sűrűségű.
8. Sütés előtt minimum 1 órát pihentessük a tésztát, lehetőleg a hűtőszekrényben.
9. Pihentetés után keverjük át a masszát, és hígítsuk kevés tejjel, mert állás közben besűrűsödik.
A sütés
10. Ha a tésztánk tökéletes, már csak egy jó palacsintasütő kell. Ez lehet a klasszikus, hosszú nyelű palacsintasütő vagy a modernebb, teflonos változat is.
11. Fontos, hogy a palacsintasütőben mindig csak palacsintát készítsünk, mást ne!
12. Magas hőmérsékletre hevítsük a serpenyőt, így gyorsan sülnek majd a palacsinták.
13. Ha biztosra akarunk menni, az első palacsinta előtt cseppentsünk pár csepp olajat a serpenyőbe.
14. A palacsinta fordításához használjunk lekerekített végű, hőálló eszközt (pl. szilikon spatulát), hacsak nem zsonglőr módon, a magasba dobálva fordítjuk.
15. Rutinos palacsintasütők egyszerre két serpenyőt is bevethetnek, így csak fele annyi időt kell a tűzhely mellett ácsorogni.
Ezek a praktikák is érdekelhetnek: