Így sütheted hibátlanra a Márton-napi libacombot

Nemsokára itt a Márton-nap, amikor hagyományosan libát sütünk és eszünk – sokféleképp el lehet készíteni ezt a rendkívül finom húsfélét, viszont alapvetően máshogy kell vele bánni, mint a könnyen kezelhető, gyorsan átsülő csirkével. Cikkünkben most hasznos sütési tippeket adunk, hogy a legjobban sikerüljön a libalakoma, azon belül is a libacomb.

A liba kényes húsféle, hiszen hosszabb sütési időt igényel, mint egy egyszerű csirkecomb, mégis könnyen ki tud száradni. Sokan egyenesen azt gondolják, vagy-vagy kérdése az egész: a libacomb vagy omlós, vagy ropogós, a kettő együtt szinte kivitelezhetetlen feladat és csak éttermi körülmények között sikerülhet. Pedig ha betartunk pár alapszabályt, mi is tökéletes kívül ropogós, belül puha libacombot tudunk sütni.

Így sütheted hibátlanra sült a Márton-napi libacombot

Tisztítás – nem megspórolható!

Még ha tisztított libát is veszünk, mindig alaposan vizsgáljuk át a húst, hogy a bőréből tényleg minden pihét és tokot eltávolítottak-e, mert meglehetősen illúzióromboló, amikor a sült libából kell kipiszkálni a kemény tokokat.

Az igazán finom sült libacomb titka a tökéletesen tiszta hús.

Irdalj!

A libacombokat tisztítás után mindig irdaljuk be, figyelve arra, hogy a húst sose sértsük meg. A bőr így a sütés végén egyenletesen tud átpirulni, anélkül, hogy összeugrasztaná a húst.

Ropogós - omlós libacomb

Egyik kedvencünk a liba és kacsasült. Többször szoktam készíteni az év folyamán, nemcsak kizárólag ünnepnapi étel (Karácsony, vagy Márton nap). Most pl. saját eltevésű ...

Add meg neki az időt!

Mivel a liba tényleg tömörebb, rágósabb húsú, mint a csirke, soha nem a pirítással kell kezdeni a sütését, hanem jó szaftosan el kell kezdeni először párolni. Kerülhet mellé jócskán hagyma, fokhagyma, kakukkfű, rozmaring és akár egy kevés bor is. A combokat mindig bőrös oldalukkal lefelé tegyük a tálba vagy serpenyőbe, és annyi folyadékot öntsünk rájuk, hogy félig ellepje a húst. A lényeg, hogy a szaft a sütés során jól átjárja a húst, ezért figyeljünk végig arra, hogy sose fogyjon el alóla a folyadék, nehogy idő előtt elkezdjen pirulni. Nem kell, hogy levesnyi lében álljanak, de ne is kapjanak oda. Amikor a hús már majdnem teljesen puha, akkor kezdődhet csak a pirítás.

Ha nagyobb mennyiségű húst sütünk, és serpenyő helyett sütőben készítjük a finomságokat, készüljünk fel arra, hogy másfél-két óra is kellhet a húsnak, hogy igazán omlós legyen.

Nem kell 180 foknál magasabb hőfokon készíteni, így nem tud hirtelen kiszáradni, rá kell szánni ezt az időt, hogy igazán szaftos legyen a végeredmény. Ha serpenyőben készítjük, akkor is legalább egy órát rotyogtatni kell, hogy puha legyen.

Ha libamellre vágynál:

A pirításba adj bele mindent!

Ha serpenyőben dolgoztunk, a pirításra akkor is vegyünk elő egy új edényt, ha nincs sütő, ahol rá tudnánk pirítani a húsra. Ne a szaftos serpenyőben égessük le a húst, hanem vegyünk elő egy másikat, ahol körbe tudjuk pirítani, de a legjobb, ha betesszük a sütőbe és grill fokozaton, vagy nagyon magas hőmérsékleten pár perc alatt pirosra sütjük őket a bőrös oldalukkal felfelé.  

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több isteni recept vár:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...