A madártej egy francia eredetű desszert, neve azonban sokak számára rejtély, de nyilvánvalóan aligha van köze a madarakhoz. Az édes tejsodóba előszeretettel rakunk selymes habgaluskát, fogyasztani pedig inkább hidegen szeretjük, mi pedig most olyan változatot is mutatunk, amelybe a nyárról maradt édes bogyós gyümölcsöket is bátran beletehetjük.
De miért a madárnak a teje?
Na jó, egy kevés köze mégiscsak van a madarakhoz, bár a kifejezés pontos eredetét aligha lehet megtalálni.
Az egyik értelmezés szerint a madártejen úszkáló tojáshabok olyanok, mint ha kis fehér madarak lennének. Egy másik felvetés szerint úgynevezett vándorkifejezésről van szó, amely egy annyira finom ételt jellemez, hogy csak elképzelni tudjuk. A Magyar Nyelv nevezetű közösségi oldal szerint az elnevezés a latin lac gallinaceum (tyúktej) kifejezésből ered, a szó pedig az annak forrásául szolgáló ógörög „madarak teje” – kifejezés tükörfordítása.
Na de mi kell ahhoz, hogy selymes, lágy és tényleg elképzelhetetlenül finom legyen a madártejünk?
Hozzávalók 4 adaghoz: 4 db tojásfehérje, 1 csipet só, 2 evőkanál porcukor, 800 ml tej, 1 db vanília, 4 db tojássárgája, 70 g cukor, 1 csipet só.
A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el kemény habbá verni, majd adjuk hozzá a két evőkanál porcukrot, és verjük teljesen keményre. A tejhez adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart magjait, majd forraljuk fel, és kanállal szaggassunk bele a tojáshabból galuskákat. Két-három percig főzzük, majd óvatosan fordítsuk meg, újabb két-három perc, és már szedhetjük is ki őket egy üres tálba.
A tojássárgáját egy csipet sóval és a cukorral keverjük jó habosra, öntsünk hozzá egy keveset a langyos tejből, majd azonnal keverjük simára. Adjuk hozzá a maradék tejet, keverjük el, és öntsük vissza az egészet az edénybe.
Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg szépen be nem sűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni. Tegyük a tetejére a galuskákat, és az egészet rakjuk be a hűtőbe legalább 2-3 órával azelőtt, hogy tálalni szeretnénk.
A tálaláshoz használjuk ki a nyár végéről maradt mennyei ízű bogyós gyümölcsöket: dobjunk a desszert tetejére málnát, ribizlit, áfonyát vagy szedret.
Egy kevés gyümölcstől még finomabb lesz a desszert, a kissé fanyar bogyók enyhítik az édes ízt, ráadásul a tálalást is feldobják a piros és lila árnyalatok!
A klasszikus madártej teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Másra vágysz? Ezeket a recepteket is próbáld ki!