Rizsfőzés közben, főleg jázminrizs főzésnél, számos hibát lehet elkövetni, tökéletes jázminrizst készíteni pedig még annyira sem egyszerű, de azért nem is olyan nagy ördöngösség.
Most lépésről lépésre megmutatjuk ennek módját, és néhány trükköt is elárulunk.
Mi az a jázminrizs?
A jázminrizs egy hosszú szemű rizsfajta, amely elsősorban Thaiföldön terem. Gyakran használják a dél- és dél-kelet-ázsiai gasztronómiában, illetve főszerephez jut a közel-keleti ételekben is. Jellegzetes virágos aromája van, amiből gyakran a nevét is eredeztetik. A jázmin név azonban a jázmin virágához való színbeli hasonlóság miatt alakult ki, és nem az illat miatt.
Ez az illat idővel csökken, elmúlik, így minél frissebb a rizs, annál illatosabb. Ezért van, hogy a frissen szüretelt rizs nagy becsben tartott, és magas áron adják el.
Jázmin vagy basmati?
A jázminrizshez hasonlóan a basmati is egy illatos, hosszú szemű rizsfajta, de inkább Indiában, Bangladesben és Pakisztánban használják. Bár mindkettő illatos, a jázmin illata élesebb, virágosabb. A jázminrizsszemek inkább kerekek, míg a basmatiszemek hosszúkásabbak és vékonyabbak.
Főzés után egyik sem túl tapadós, de a basmati szemek jobban elkülönülnek, az alacsonyabb keményítőtartalom miatt.
Hogyan főzd a jázminrizst
Amire szükséged lesz:
1 bögre jázminrizs
1-1,5 bögre víz
Lépések:
Először mosd meg a rizst folyó víz alatt, amíg a víz alatta tiszta nem lesz.
Egy vastag falú főzőedényben magas hőmérsékleten forrald fel a vizet. A legjobb, ha 1-1,5 bögre vízzel kezdesz, majd ha elpárolgott, akkor adsz még hozzá.
Amikor a víz forr, add hozzá a megmosott rizst, és forrald fel ismét. Ezután csökkentsd közepesre a hőmérsékletet, és fedd le az edényt egy fedővel.
Hagyd nagyjából 15 percig főni a rizst közepes hőmérsékleten. Legalább az első 10-12 percben ne emeld fel a fedőt, különben távozik a pára, és előfordulhat, hogy egyenetlenül fog megfőni a rizs. Miután a rizs felszívta az összes vizet, ellenőrizheted, hogy tényleg megfőtte-e, azáltal, hogy egy szemet az ujjaid közé veszel, és összenyomod. Ha egyenletesen összenyomódott, akkor tudod, hogy készen van. Ha azonban kis fehér szemcsék maradnak utána, akkor adj még hozzá egy pár evőkanál vizet, és főzd tovább 2-3 percig.
Ha kész a rizs, akkor hagyd rajta a fedőt még 10 percig, majd egy villával alaposan dolgozd át, hogy ne álljon össze egy csomóba.
Amennyiben rizsfőzőt vagy instant potot használsz, miután megfőtt a rizs, hagyd még benne 10 percig, hogy magába szívja a megmaradt nedvességet.
Átmosod vagy áztatod?
Megoszlanak a vélemények arról, hogy a rizst át kell-e mosni vagy vízbe kell-e áztatni, de nincs is egyféle válasz erre a kérdésre. A textúráktól és ízektől függ, amiket szeretnél elérni.
Ha áztatod a jázminrizst, azzal előzetesen, már a főzés előtt nedvességgel találkozik, ami némileg csökkentheti a főzési időt.
Ha azonban 30 percig áztatod, akkor az határozottan megváltoztatja a keményítőmolekulákat, és ragacsosabb rizs lesz az eredmény.
Az áztatás az ízre is hatással lehet. Minél hosszabb ideig éri hő a rizst, annál több aroma veszik el, így az áztatás megelőzheti ezt az ízvesztést.
Az átmosás gyorsabb, és garantáltan elkülönülnek majd a rizsszemek. Ez a módszer eltávolítja a keményítőt a szemek felszínéről, és megakadályozza, hogy összeragadjanak. Persze, ha épp az a cél, hogy ragacsos legyen a rizs, annak is megvan a módja. Onnan tudod, hogy már kellőképpen átmostad a jázminrizst, hogy az elfolyó hideg víz teljesen tiszta.
Mi a víz-rizs megfelelő aránya?
Egy zárt edényben, például instant potban vagy rizsfőzőben 1:1 a megfelelő, mivel nem veszik el semennyi nedvesség főzés során. Ha azonban a tűzhelyen főzöd meg a rizst, az arány 1:1-1/2 vagy 2. Az elveszített nedvesség miatt kell egy kis extra víz ilyenkor.
Át kell keverni a rizst?
Igen, a végén érdemes egy villával átkeverni az edényedben a rizst, hogy ne tapadjanak össze a szemek.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
További konyhai trükkös cikkeket itt találsz: