Sajátítsd el a tökéletes jázminrizs elkészítésének fortélyait

Lépésről lépésre megmutatjuk, hogy tudsz otthon tökéletes jázminrizst készíteni.

Rizsfőzés közben, főleg jázminrizs főzésnél, számos hibát lehet elkövetni, tökéletes jázminrizst készíteni pedig még annyira sem egyszerű, de azért nem is olyan nagy ördöngösség.

Most lépésről lépésre megmutatjuk ennek módját, és néhány trükköt is elárulunk.

Mi az a jázminrizs?

A jázminrizs egy hosszú szemű rizsfajta, amely elsősorban Thaiföldön terem. Gyakran használják a dél- és dél-kelet-ázsiai gasztronómiában, illetve főszerephez jut a közel-keleti ételekben is. Jellegzetes virágos aromája van, amiből gyakran a nevét is eredeztetik. A jázmin név azonban a jázmin virágához való színbeli hasonlóság miatt alakult ki, és nem az illat miatt.

Sajátítsd el a tökéletes jázminrizs elkészítésének fortélyait

Ez az illat idővel csökken, elmúlik, így minél frissebb a rizs, annál illatosabb. Ezért van, hogy a frissen szüretelt rizs nagy becsben tartott, és magas áron adják el.

Jázmin vagy basmati?

A jázminrizshez hasonlóan a basmati is egy illatos, hosszú szemű rizsfajta, de inkább Indiában, Bangladesben és Pakisztánban használják. Bár mindkettő illatos, a jázmin illata élesebb, virágosabb. A jázminrizsszemek inkább kerekek, míg a basmatiszemek hosszúkásabbak és vékonyabbak.

Főzés után egyik sem túl tapadós, de a basmati szemek jobban elkülönülnek, az alacsonyabb keményítőtartalom miatt.

Hogyan főzd a jázminrizst

Amire szükséged lesz:

1 bögre jázminrizs

1-1,5 bögre víz

Lépések:

Először mosd meg a rizst folyó víz alatt, amíg a víz alatta tiszta nem lesz.

Egy vastag falú főzőedényben magas hőmérsékleten forrald fel a vizet. A legjobb, ha 1-1,5 bögre vízzel kezdesz, majd ha elpárolgott, akkor adsz még hozzá.

Először mosd meg a rizst folyó víz alatt, amíg a víz alatta tiszta nem lesz

Amikor a víz forr, add hozzá a megmosott rizst, és forrald fel ismét. Ezután csökkentsd közepesre a hőmérsékletet, és fedd le az edényt egy fedővel.

Hagyd nagyjából 15 percig főni a rizst közepes hőmérsékleten. Legalább az első 10-12 percben ne emeld fel a fedőt, különben távozik a pára, és előfordulhat, hogy egyenetlenül fog megfőni a rizs. Miután a rizs felszívta az összes vizet, ellenőrizheted, hogy tényleg megfőtte-e, azáltal, hogy egy szemet az ujjaid közé veszel, és összenyomod. Ha egyenletesen összenyomódott, akkor tudod, hogy készen van. Ha azonban kis fehér szemcsék maradnak utána, akkor adj még hozzá egy pár evőkanál vizet, és főzd tovább 2-3 percig.

Ha kész a rizs, akkor hagyd rajta a fedőt még 10 percig, majd egy villával alaposan dolgozd át, hogy ne álljon össze egy csomóba.

Amennyiben rizsfőzőt vagy instant potot használsz, miután megfőtt a rizs, hagyd még benne 10 percig, hogy magába szívja a megmaradt nedvességet.

Átmosod vagy áztatod?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a rizst át kell-e mosni vagy vízbe kell-e áztatni, de nincs is egyféle válasz erre a kérdésre. A textúráktól és ízektől függ, amiket szeretnél elérni.

Ha áztatod a jázminrizst, azzal előzetesen, már a főzés előtt nedvességgel találkozik, ami némileg csökkentheti a főzési időt.

Ha azonban 30 percig áztatod, akkor az határozottan megváltoztatja a keményítőmolekulákat, és ragacsosabb rizs lesz az eredmény.

Az áztatás az ízre is hatással lehet. Minél hosszabb ideig éri hő a rizst, annál több aroma veszik el, így az áztatás megelőzheti ezt az ízvesztést.

Az átmosás gyorsabb, és garantáltan elkülönülnek majd a rizsszemek. Ez a módszer eltávolítja a keményítőt a szemek felszínéről, és megakadályozza, hogy összeragadjanak. Persze, ha épp az a cél, hogy ragacsos legyen a rizs, annak is megvan a módja. Onnan tudod, hogy már kellőképpen átmostad a jázminrizst, hogy az elfolyó hideg víz teljesen tiszta.

Csirke curry jázmin rizzsel

Ezt az ételt szinte bármilyen zöldségekkel elkészíthetjük, tehetünk bele cukkinit, káposztacsíkokat, bambuszt, brokkolirózsákat, még karfiolt is. Csirke helyett természetesen a ...

Mi a víz-rizs megfelelő aránya?

Egy zárt edényben, például instant potban vagy rizsfőzőben 1:1 a megfelelő, mivel nem veszik el semennyi nedvesség főzés során. Ha azonban a tűzhelyen főzöd meg a rizst, az arány 1:1-1/2 vagy 2. Az elveszített nedvesség miatt kell egy kis extra víz ilyenkor.

Át kell keverni a rizst?

Igen, a végén érdemes egy villával átkeverni az edényedben a rizst, hogy ne tapadjanak össze a szemek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...