Ezért tegyél majonézt a csokitortába (de tényleg)

Ha a világ legtökéletesebb csokitortáját keressük, ami elképesztően omlós és puha piskótát rejt magában, bevethetünk megannyi trükköt, mégis a legbiztosabb megoldás az lesz, ha egy titkos hozzávalóhoz fordulunk. De vajon mi lehet ez? (x)

Talán néhányan a szívükhöz fognak kapni, egyesek netán úgy tesznek majd, mintha rosszul hallották volna, de egy biztos: ennek a titkos hozzávalónak a hallatán sokan értetlenkednek vagy elszörnyednek. Pedig akár hisszük, akár nem, a legomlósabb, legpuhább csokitortához tényleg majonéz kell. Igen, majonéz. Az a majonéz, amit szendvicsekre kenünk, salátákba keverünk, és általában próbáljuk minél távolabb tartani a csokoládétól és a tortáktól. Akkor mégis miért ez a megoldás? Nos, jöjjenek a tények!

Ezért tegyél majonézt a csokitortába (de tényleg)

Miért nem furcsa dolog ez?

Az első körös szörnyülködés és hitetlenkedés után lépjünk egyet hátra, és gondoljunk bele, hogy tulajdonképpen mi is a majonéz. Mármint azon túl, hogy egy isteni kence, amivel szinte bármilyen ételt fel lehet dobni. Úgy tűnik, hogy még a tortákat is.

A majonéz ugye nem más, mint tojás és valamilyen zsiradék (általában olaj) emulziója.

Az emulzió pedig egy elegáns és tudományos szó két olyan alapanyag krémesítésére, amelyek nagyon nem akarnak összeállni. Mégis, amikor selymesre keverjük az olajat a tojással, megszületik a majonéz.

De térjünk vissza csak a tortákhoz!

Ha vesszük egy átlagos sütemény alapanyaglistáját, valami egészen biztosan fel fog tűnni. Liszt, cukor, tojás, zsiradék. Ismerős valami? Netán a két utolsó hozzávaló? Mintha mostanában olvastunk volna ezekről valamit, nem?

Igen, pár sorral feljebb éppen arról volt szó, hogy tojás+olaj=majonéz. Tehát, ha majonézt teszünk a süteményünkbe, tulajdonképpen semmilyen konyhai bűntettet nem követünk el, csupán azt használjuk, ami amúgy is belekerülne az édességbe.

Mit tesz a majonéz?

Persze ezen a ponton felmerülhet a kérdés, hogy ha már alapból benne van a tojás és az olaj a sütemény tésztájában, akkor miért vesződjünk a majonézzel. Erre egy igazán meglepő válasz van: a majonéztől sokkal, de sokkal omlósabb lesz a piskótánk állaga, mint nélküle.

Ez elsősorban annak köszönhető (anélkül, hogy újra kelljen élni egy gimnáziumi kémiaóra fejfájását), hogy a majonézben emulzióval házasított tojás és olaj segíti a tésztában lévő zsiradékok egyenletes eloszlását.

Tehát, sokkal puhább piskótát kapunk, ami ezt a tulajdonságát ráadásul hosszabb ideig is megőrzi, mint a hagyományos sütemény.

Érdemes tehát megpróbálkozni a majonéz hozzáadásával, tényleg nagyon meglepő élményt nyújt. Persze nem helyettesíthetjük vele a tojást vagy az olajat, csupán kiegészíthetjük vele a tortánk tésztáját. A leggyakrabban csokoládétortákban hívják segítségül, persze lehet, hogy más ízekkel is ilyen jól kijön. Adjunk neki egy esélyt, és ámuljunk!

Keress még több terméket húsvétra az Univer oldalán itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...