A Vajdaság legészakibb községében, Magyarkanizsán járva az ember igazi különlegességeket kóstolhat, ezt a kalandot pedig semmi áron nem érdemes kihagyni. Nézzétek!
Magyarkanizsa a Vajdaság legészakabbra található községe, közvetlenül a magyar határ mellett. A 13 várost magába foglaló régió központja a szintén Magyarkanizsa névre hallgató, közel tízezer fős város. Már a megérkezésünkkor éreztük, hogy egy hihetetlenül kedves, vendégszerető közösségbe csöppentünk, alig vártuk, hogy elinduljunk és megkóstoljuk a helyi jellegzetességeket. Betűk helyett azonban beszéljenek a képek, ezt a videót látva ugyanis könnyen meglehet, hogy máris pakolod a táskád, és elindulsz Magyarkanizsára!
Első utunk Kispiacra vezetett, ahol Annus néni segítségével vajalját készítettünk. Ezt az ételt leginkább reggelire fogyasztják, és ahogy az a nevében is benne van, fő összetevője a vaj. Pontos recept nincs, a helyiek leginkább érzéssel készítik ezt az ételt, de azért megpróbáljuk összefoglalni, mi is került bele: körülbelül fél kiló vaj, 70-80 dkg liszt, egy bögrényi tejföl, só, és még egy kis vaj. A végeredmény egy kissé porózus, de mégis krémes finomság lett. A lakosok körében is megosztó ételt a helyi termelői piacról beszerezhető zöldségekkel érdemes fogyasztani, így lesz igazán különleges a kulináris élmény!
Aki Magyarkanizsán jár, annak a vajalján kívül mindenképpen érdemes megkóstolnia a régióra jellemző ikonikus fogásokat, a cevapot és a halászlevet is. Az általunk kóstolt cevap borjúhúsból készült, faszénen sütve, a tetejére pedig - még melegen - kajmak került, amely Szerbia egyik különleges sajtja. Ahány ház, annyi cevap – minden helyen a saját ízlésük szerint készítik a szakácsok. Az ízek mellett az adagok is fantasztikusak, sok esetben érdemes ketten egy-egy fogáson osztoznia annak, aki erre jár, és még úgy is biztosan jóllakik majd mindenki.
Mivel a régiót keresztül szeli a Tisza, jellemzően sok halételt fogyasztanak itt – és talán mind közül a halászlé a legnépszerűbb. Így ezt sem hagyhattuk ki, és ahogy rövid utunk során minden fogás, ez is elképesztően ízletes volt és laktató.
Magyarkanizsa egy csodálatos tájegységekkel rendelkező, isteni finom fogásokat felsorakoztató, vendégszerető régió. Mindenképp érdemes meglátogatni, ha szeretnétek Budapesttől alig több mint 2 órányira kikapcsolódni, és megkóstolni egyedi, és egytől egyig isteni ételeiket.
A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...
Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...
A szobanövények levelein gyorsan megjelenik a por, ami nemcsak rontja az összképet, hanem a növények életfolyamatait is lassíthatja. Sokan nyúlnak bolti levéltisztítókhoz, pedig létezik egy egyszerű, természetes megoldás is!
Tovább terjeszkedik a nagy sikerű magyar burgerező. A Simon's Burger ismét a határon túl, de ezúttal Amerikánál jóval közelebb, Kolozsváron nyit éttermet.
Sokan évek óta a citromot tartják nagy ellenségnek, ha teafogyasztásról van szó, hiszen a tealevelek természetes módon tartalmaznak alumíniumot, amit a citromsav képes kioldani a főzetbe. A valódi veszély azonban egész másban rejlik.
Az adventi és karácsonyi időszakban rengeteg sütemény készül a közreműködésével, azonban az év más időszakaiban rendszerint hanyagoljuk a konyhában. Kitaláljátok melyik növényi alapú, igen gazdag kalciumforrásra gondoltunk?
Az idő múlásával sokan tapasztalják, hogy a szervezetük már nem reagál úgy, mint korábban. Az emésztés lelassulhat, a komfortérzet csökkenhet, és olyan panaszok jelenhetnek meg, amelyek fiatalabb korban ismeretlenek voltak. A gasztroenterológusok szerint ezek hátterében gyakran a bélrendszer állapota áll, amely az életkor előrehaladtával egyre nagyobb odafigyelést igényel.
Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...