4 sütőtöktípus, amiből idén felváltva főzünk és sütünk

Itt a november, végérvényesen megérkeztünk a sütőtökszezonba, amikor levesben, köretként, húsos és vega ételekben, sőt, még édességekben is feltűnik az egyik legfinomabb ízű zöldségünk. Ráadásul számos fajtája létezik, melyek ízükben is állagukban is különböznek, de az mindre igaz, hogy nagyon finomak.

Míg régebben a halványabb színű, hatalmasra növő sütőtök volt itthon az elterjedt, mára szinte kiszorították a piacról a kisebb, mély narancssárga színű fajták, mégis jó, ha tisztában vagyunk a különböző tökfajták tulajdonságaival – érdemes kísérletezni velük. Az egyikből nagyszerű sütemény, a másikból remek curry készül, van, amelyik levesnek kevésbé, jól átsütve viszont mámorítóan finom.

Nagydobosi sütőtök

Nagydobosi sütőtök

A híres, magyar tökfajta a nagydobosi sütőtök, amelynek példányai egészen hatalmasra is megnőhetnek – nem ritkák az öt-tízkilós darabok sem. Színe kívülről halványszürke, alakja kerek, kissé lapos, nyomott, húsa pedig az élénk narancssárgától a halvány narancssárgán át a sárgáig terjedhet.

Sütőtökös pogácsa

Imádjuk a burgonyás pogit, de tisztában vagyunk vele, hogy nem a legkönnyebb finomság! A burgonya helyett ezért most sütőtökkel próbálkoztam, a pogik elkészülte után nem a tészta ...

Krémes sütőtökös spagetti

Szuper vegán komfortkaját készítettünk: fűszeres sütőtökszószos durum tésztát. Egészséges, variálható, gyors és egyszerű fogás, a tetejét érdemes megszórni pirított tökmaggal ...

Sütőtökös sajttorta

Itt a sütőtökszezon, szóval ideje elkezdeni mindenféle finomságot készíteni ebből a csodás alapanyagból! Ez a sajttorta például kiváló választás lehet, mert egyáltalán nem ...

Nagyon kemény, nehezen szeletelhető, szinte fás a héja, de ha egyszer megbirkóztunk vele, remekül süthető. Mély, telt íze van, a magjából pedig a legfinomabb pirított tökmag készül.

Kanadai sütőtök, vagy más néven sonkatök

Mára itthon is ez a fajta a legelterjedtebb, amit azok, akik a hazai fajtákat és a változatosságot szeretik, gyakran sajnálnak, de azt el kell ismerni, hogy a hétköznapokban ez az egyik legjobban fogyasztható tökféle.

A hosszúkás a kanadai sütőtök, a kis kerek pedig a hokkaido

Méretre általában kisebb, mint a nagydobosi fajta, ezért népszerű, hiszen nem kell külön logisztika ahhoz, hogy hazavigye az ember egy hétköznapi bevásárlás alkalmával sem.

Héja vékony és könnyen szelhető, karikázható, húsa általában mély narancssárga és kifejezetten édes, zamatos.

Remek leves- vagy ragualapanyag, könnyen puhul, és ritkán kásás– sütésnél figyelnünk kell viszont arra, hogy alaposan átsüljön, és elveszítse a nedvességtartalma nagy részét, mert akkor lesz igazán koncentrált, édes és mély ízű a végeredmény – ha nem sül át eléggé, leveses marad.

Jamaicai sütőtökkrémleves

Az angol nyelvű Jamie magazin egy korábbi számában találtam a receptet, és mivel végre valami más volt, mint a szokványos sütőtöklevesek, kipróbáltam. És milyen jól tettem! Fűszeres, ...


Hokkaido tök

Itthon is egyre elterjedtebb ez a kisebb méretű, élénk narancssárga, kerek alakú tökféle, amely a japán Hokkaido szigetről kapta a nevét, de alapvetően Amerikából származik. Ezt a tökfélét még pucolni sem kell, mert a héja is ehető, könnyen szelhető, húsa pedig mély narancssárga, édes, és zamatos. Remek leves, krém vagy mártás készíthető belőle, jól pürésíthető, süteményekhez, szószokhoz remek alapanyag.

Halloween tök

Ahogy a neve is mutatja, ez az a tökfajta, amelyből a halloweeni töklámpás készül, hiszen kerek, magas alakja miatt jól faragható rá egy-egy vicces, ijesztő arc, közepe pedig üreges, könnyen vájható. Magjait érdemes megpirítani – viszont az íze sajnos nem ér fel a korábban bemutatott másik tökfajtáéhoz.

Sütőtökös curry

Ez a sütőtökös-csicseriborsós egytálétel úgy keletkezett, hogy rengeteg sütőtök volt otthon, amit rokonoktól, ismerőstől kaptam további szíves felhasználásra. Egy idő után a leves ...

Sütőtökös lefse

A norvég lefse kenyér egy krumpliból és lisztből gyúrt lepény, amit sósan, de akár édesen is lehet enni. Én most egy ősziesebb, sütőtökös verziót sütőttem, ami amellett, hogy ...

Sokkal kevésbé ízes, édes, inkább semleges ízű a húsa, de ez nem jelenti azt, hogy ne készülhetne belőle egy erősebb, például keletiesebb fűszerezésű leves vagy ragu.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több tökös tipp:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...