Tök jó vegafinomságok

Ebben a kánikulában senkinek sincs kedve órákig maximumon járatni a tűzhelyet. Ezért is örülhetünk az éppen most tomboló tökszezonnak, a tök ugyanis tök hamar elkészül!

{node=3597}

Tök sok tök van!

Kezdjük azzal, hogy szerencsére nem egyféle áll a rendelkezésünkre, ha eldöntöttük, hogy tökös ételt készítünk. Télen sütőtök, nyáron közönséges avagy főzőtök a kedvenc, a patisszon pedig sztár. De szegről-végről a cukkini is rokona a töknek. Íme, tökkalauzunk, de a fókuszba most a közönséges, de annál finomabb fajta kerül!

Kiváló előétel, TÖKéletes levesalapanyag

Közönséges tökből szuper előételt varázsolhatsz az asztalra, nem is kell túlbonyolítani! Ha lereszeled, fincsi tökfasírt lehet belőle, de vékony szeletekre vágva, és úgy kisütve is mennyei. Önmagában vagy – kapros! – mártogatóssal kínálva egy forró nyári napon akár önmagában is helyt áll, ha könnyű, mégis tápláló étekre vágyakozol.

Túrós tökfasírt

Egyszerű, könnyű, húsmentes ételeinket gazdagíthatja a tökből készült fasírt. Sokféle változata létezik, ezúttal a török eredetű, túróval ízesített tökfasírtot készítettem ...

A főzőtök persze nemcsak sütve jó, hanem főzve is... Például levesnek! Bármilyen zöldséggel kombinálható, kiadós zöldség(krém)leves lehet belőle. Egy (vagy több) csipetnyi kapor kötelező bele, de a joghurttal, a tejföllel és a tejszínnel is jól kijön, ha a sűrűbb leveseket favorizálod.

Töközön

Nyáron a kapros-tejfölös tökfőzelék a jutalmunk azért, mert elviseljük a kánikulát, ami hidegen is mesés! Ha neked ez sem elég a tökből, az előételként már ajánlott töksültekkel tovább fokozhatod a tökélményt. Vagy ott a töltött tök, rizzsel, zöldségekkel, gombával, esetleg szójával halmozva. Tésztaőrült vagy? Készíts a kedvenc tésztádra tökragut! Még mindig nem vagy TÖKéletesen elégedett a kínálattal? Tökös lecsó, kár is kommentálni!

Tökből süteményt!

Nemcsak a sütőtök alkalmas desszertekhez, hanem a közönséges tök is! Gondolj a rétesre, de például egy kevert tésztát is különlegessé tehetsz vele!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Mentaszószos sült tökszeletek

Túrós tökfasírt

Tökfasírt Miss Sweetly konyhájából

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...