Tojásos szendvicset maximum akkor eszik az ember, ha valahová reggelizni vagy bruncholni megy, esetleg otthon akarja kompaktabb módon elfogyasztani a napkezdő szaftos rántottát – itt azonban megáll a tudomány, annak ellenére, hogy megannyi izgalmas mód adott a tojás szendvicsbe gyömöszölésére. Ráadásul az így készülő reggelik vagy uzsonnák meglepően laktatóak: megkockáztatom, hogy egy sonkával telepakolt zsömlénél is több energiát adhat egy kiadós tojásos szendvics. Hogy gyakorlattal is alátámasszam ezt az elméletet, összedobtam húsvétra 3 különböző tojásos költeményt, mutatom is a receptjeiket!
Japán tojáskrémes szendvics (Tamago sando)
Mielőtt nagyon szabadjára engedtem volna a saját fantáziámat, megnéztem, hogy a világ más tájain ugyan léteznek-e tojásos szendvicsek, és ha igen, megérnek-e egy elkészítést. Túlzottan sok nem volt, azonban, amibe lépten-nyomon belebotlottam, az a japánok szigorú, geometrikus esztétikával megkomponált tojáskrémes szendvicse volt.
Tudni kell, hogy Japánban manapság igen nagy népszerűségnek örvendenek a különböző sando-k, azaz szendvicsek. Ezek általában élelmiszerboltokban szerezhetők be, és részét képezik annak a kényelmi táplálkozásnak, ami a modern, technológiailag fejlett, rohanó társadalom velejárója.
Alapvetően nyugati mintára készülnek, édeskés fehér kenyérből (gyakran a japán shokupan, tejes tésztájú, puha fajtából), és félbevágva kerülnek prezentálásra, így megmutatva látványos belsejüket. A katsu sando rántott hússal, a fruit sando tejszínhabbal és friss gyümölccsel, míg a tamago sando tojáskrémmel csábítja az éhes, nagyvárosi munkavállalókat...most pedig egy kicsit a Nosalty-olvasókat is.
A japán tojáskrém elkészítése nem lesz idegen a magyarok számára sem, különlegessége azonban annyi, hogy a benne lévő majonéz miatt egy kicsit pikánsabb, enyhén savanykásabb. Főleg, hogy az eredeti receptúrába rendes, japán Kewpie-majonéz kell, ami itthon talán a nagyobb ázsiai boltok kínálatában található meg.
A végletekig krémes tojáskence a kenyérszeletekre kerül, és ha még nem lenne elég a jóból, egy lágyra főzött tojást is elrejthetünk a szendvics közepén, hogy a félbevágás után elkápráztasson minket lassan csorgó, narancsszín csermelyével.
TIPP: Érdemes a szendvicset sütőpapírba, majd frissenntartó fóliába csomagolva betenni a hűtőbe, nagyjából 30 perc erejére. A papíron jelezzük filccel a vágás irányát a tökéletes végeredmény érdekében.
A második szendvics félig valós recept, félig agyszülemény: ugyanis (továbbra is Ázsiában maradva), van Kínában egy gyakran készített tojásétel, a gőzölt omlett, amit tulajdonképpen egy sós pudinghoz lehetne hasonlítani, mind állagban, mind élményben.
Persze a kínai gőzölt omlett nagyon lágy ahhoz, hogy szendvicsbe kerülhessen, azonban túlságosan tetszett az ötlet és az elkészítés, így néhány alakítással később végül megszületett az alábbi burger.
A tojást tejjel és tejszínnel vegyítettem, pontosabban turmixoltam, hogy ne maradjanak az omlettben furcsa szálak, darabok, hanem az egész egységes, krémes és puha legyen. A biztonság kedvéért még át is szűrtem a keveréket.
Mindez pedig egy matrióskaszerű „építménybe” került: az omlett egy sütőpapíros edénybe, amit pedig egy forró vízzel töltött tepsi vett körül, végül az egészre alufóliatakaró került. Mindez azért, hogy a tojásból, tejből és tejszínből a gőzös-párás környezetben fél óra alatt ruganyos és könnyed omlettömb váljon.
Mivel alapvetően az omlett íze semlegesnek mondható, mellé mindenképpen harsányabb, tavaszi ízeket szerettem volna társítani: így került még a vajon pirított zsemlébe rukkolapesto, szenesre égetett újhagyma és olvasztott sajt is. A végső ízkombináció, no meg az izgalmas állag miatt mindenképpen megér egy (húsvéti) misét!
Az utolsó szendvicset igazán látványosra és különlegesre terveztem fejben, természetesen ezek mellett lehetőleg egyszerű elkészítéssel. Minél több húsvéti ízt és alapanyagot nem akartam jeleníteni a bagelben, hogy minden falatja ünnepléssé válhasson.
Így a bagel tésztája tulajdonképpen egy kalácsé, a tojáskrémbe sült répa került (lila és sárga), mindezeket pedig ropogósra sült sonka és fanyar savanyított retek emeli tovább a tökély felé.
A szendvics alapjának lecsíphetünk egy keveset a húsvéti kalács méretes tésztagombócából, persze készíthetünk neki külön is, ha nagyobb mennyiségben készítenénk. Persze maradékmentésre is alkalmas: a főtt tojások, sonkák ide kerülhetnek a lakoma másnapján, bár én tényleg inkább elegáns, önmagáért készített, nyugodtan elmajszolt reggelinek vagy brunchnak tudom ajánlani.
Itt a japán tojáskrémes szendvics, a gőzölt omlettes burger és a húsvéti kalácsbagel teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több ízes-izgalmas recept, amit érdemes kipróbálni: