3 tojásos szendvics húsvétra, ami túlvisz a rántottás zsemlyén

Húsvétra hangolódva az jutott eszembe, hogy a rántottás zsemlén kívül milyen ritkán teszünk tojást a szendvicsünkbe. Hogy kicsit javuljon az arány, elkészítettem 3 olyan receptet, ami főszerepbe helyezi valamilyen formában a tojást, mellette pedig kifejezetten illik az ünnep hangulatához is.

Tojásos szendvicset maximum akkor eszik az ember, ha valahová reggelizni vagy bruncholni megy, esetleg otthon akarja kompaktabb módon elfogyasztani a napkezdő szaftos rántottát – itt azonban megáll a tudomány, annak ellenére, hogy megannyi izgalmas mód adott a tojás szendvicsbe gyömöszölésére. Ráadásul az így készülő reggelik vagy uzsonnák meglepően laktatóak: megkockáztatom, hogy egy sonkával telepakolt zsömlénél is több energiát adhat egy kiadós tojásos szendvics. Hogy gyakorlattal is alátámasszam ezt az elméletet, összedobtam húsvétra 3 különböző tojásos költeményt, mutatom is a receptjeiket!

3 tojásos szendvics húsvétra, ami túlvisz a rántottás zsemlyén

Japán tojáskrémes szendvics (Tamago sando)

Mielőtt nagyon szabadjára engedtem volna a saját fantáziámat, megnéztem, hogy a világ más tájain ugyan léteznek-e tojásos szendvicsek, és ha igen, megérnek-e egy elkészítést. Túlzottan sok nem volt, azonban, amibe lépten-nyomon belebotlottam, az a japánok szigorú, geometrikus esztétikával megkomponált tojáskrémes szendvicse volt.

A szendvics összeállítás előtt

Tudni kell, hogy Japánban manapság igen nagy népszerűségnek örvendenek a különböző sando-k, azaz szendvicsek. Ezek általában élelmiszerboltokban szerezhetők be, és részét képezik annak a kényelmi táplálkozásnak, ami a modern, technológiailag fejlett, rohanó társadalom velejárója.

Alapvetően nyugati mintára készülnek, édeskés fehér kenyérből (gyakran a japán shokupan, tejes tésztájú, puha fajtából), és félbevágva kerülnek prezentálásra, így megmutatva látványos belsejüket. A katsu sando rántott hússal, a fruit sando tejszínhabbal és friss gyümölccsel, míg a tamago sando tojáskrémmel csábítja az éhes, nagyvárosi munkavállalókat...most pedig egy kicsit a Nosalty-olvasókat is.

A japán tojáskrémes szendvics receptjéért kattints a képre!

A japán tojáskrém elkészítése nem lesz idegen a magyarok számára sem, különlegessége azonban annyi, hogy a benne lévő majonéz miatt egy kicsit pikánsabb, enyhén savanykásabb. Főleg, hogy az eredeti receptúrába rendes, japán Kewpie-majonéz kell, ami itthon talán a nagyobb ázsiai boltok kínálatában található meg.

A végletekig krémes tojáskence a kenyérszeletekre kerül, és ha még nem lenne elég a jóból, egy lágyra főzött tojást is elrejthetünk a szendvics közepén, hogy a félbevágás után elkápráztasson minket lassan csorgó, narancsszín csermelyével.

A japán tojáskrémes szendvics receptjéért kattints a képre!

TIPP: Érdemes a szendvicset sütőpapírba, majd frissenntartó fóliába csomagolva betenni a hűtőbe, nagyjából 30 perc erejére. A papíron jelezzük filccel a vágás irányát a tökéletes végeredmény érdekében.

Gőzölt omlettes burger

A második szendvics félig valós recept, félig agyszülemény: ugyanis (továbbra is Ázsiában maradva), van Kínában egy gyakran készített tojásétel, a gőzölt omlett, amit tulajdonképpen egy sós pudinghoz lehetne hasonlítani, mind állagban, mind élményben.

Az omlett gőzölés után

Persze a kínai gőzölt omlett nagyon lágy ahhoz, hogy szendvicsbe kerülhessen, azonban túlságosan tetszett az ötlet és az elkészítés, így néhány alakítással később végül megszületett az alábbi burger.

A tojást tejjel és tejszínnel vegyítettem, pontosabban turmixoltam, hogy ne maradjanak az omlettben furcsa szálak, darabok, hanem az egész egységes, krémes és puha legyen. A biztonság kedvéért még át is szűrtem a keveréket.

A gőzölt omlettes burger receptjéért kattints a képre!

Mindez pedig egy matrióskaszerű „építménybe” került: az omlett egy sütőpapíros edénybe, amit pedig egy forró vízzel töltött tepsi vett körül, végül az egészre alufóliatakaró került. Mindez azért, hogy a tojásból, tejből és tejszínből a gőzös-párás környezetben fél óra alatt ruganyos és könnyed omlettömb váljon.

Mivel alapvetően az omlett íze semlegesnek mondható, mellé mindenképpen harsányabb, tavaszi ízeket szerettem volna társítani: így került még a vajon pirított zsemlébe rukkolapesto, szenesre égetett újhagyma és olvasztott sajt is. A végső ízkombináció, no meg az izgalmas állag miatt mindenképpen megér egy (húsvéti) misét!

A gőzölt omlettes burger receptjéért kattints a képre!

Húsvéti kalácsbagel

Az utolsó szendvicset igazán látványosra és különlegesre terveztem fejben, természetesen ezek mellett lehetőleg egyszerű elkészítéssel. Minél több húsvéti ízt és alapanyagot nem akartam jeleníteni a bagelben, hogy minden falatja ünnepléssé válhasson.

Összeállításra várva

Így a bagel tésztája tulajdonképpen egy kalácsé, a tojáskrémbe sült répa került (lila és sárga), mindezeket pedig ropogósra sült sonka és fanyar savanyított retek emeli tovább a tökély felé.

A szendvics alapjának lecsíphetünk egy keveset a húsvéti kalács méretes tésztagombócából, persze készíthetünk neki külön is, ha nagyobb mennyiségben készítenénk. Persze maradékmentésre is alkalmas: a főtt tojások, sonkák ide kerülhetnek a lakoma másnapján, bár én tényleg inkább elegáns, önmagáért készített, nyugodtan elmajszolt reggelinek vagy brunchnak tudom ajánlani.

A húsvéti kalácsbagel receptjéért kattints a képre!

Itt a japán tojáskrémes szendvics, a gőzölt omlettes burger és a húsvéti kalácsbagel teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ízes-izgalmas recept, amit érdemes kipróbálni:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...