Ezért raknak most sokan tojást a kávéjukba

Az, hogy tojássárgáját adnak a kávéhoz, egyes országokban – például Vietnámban – régi szokás. Az új TikTok-trend viszont ennél jóval messzebbre megy.

A TikTokon gyakran terjednek különböző trendek, amiket néha egyszerűen muszáj kipróbálnunk – ilyen az is, hogy a reggeli kávénkhoz tojást adunk. És itt nemcsak a tojássárgájáról és a fehérjéről van szó – hanem a tojáshéjról is! A tojás állítólag javítja a kávé ízét és textúráját, így simább, krémesebb lesz a végeredmény. De vajon jót tesz nekünk?

Ezért raknak most sokan tojást a kávéjukba

Hogyan vált trenddé?

A vírusvideó, amit Instagramon és TikTokon is közzétettek, Jimmy Johnson barista (@jimmythebarista) nevéhez köthető. Ő a tojásos kávét úgy készíti, hogy egy egész tojást feltör egy kis tálba kávézaccal és vízzel, majd az elegyet több vízzel egy serpenyőben felforralja, és átszűri egy bögrébe.

Ahogy Johnson a videójában elmondja, a tojásos kávé már régóta létezik. Az 1800-as évekig nyúlik vissza: ekkor svéd bevándorlók hozták az Egyesült Államokba ezt a receptet, és a templomokban készítették el. Így kapta a „templom alagsori kávé” nevet.

Johnson két fő okot említ, amiért érdemes a tojást hozzáadni a kávénkhoz.

A tojássárgája és a fehérje tisztítja a kávét, csökkenti a keserűségét, a héj pedig mérsékli a savasságot, így gazdag, sima és krémes italt eredményez

– mondja.

A végeredményt egyfajta „fekete teához” hasonlítja, aminek nincs fanyar beütése.

Biztonságos ez?

Bár a végeredmény ízletes lehet, érdemes óvatosnak lenni, ha tojást, különösen nyers vagy félig főtt tojást adunk a kávéhoz. Ugyanis mind a nyers tojásnak, mind pedig a tojáshéjnak megvannak a maga egészségügyi kockázatai. A nyers alapanyag szalmonella baktériumot hordozhat, ami élelmiszereredetű megbetegedést okozhat. A tojáshéj pedig, ha nincs megfelelően megtisztítva, baktériumokat, például szalmonellát, E. colit vagy Campylobactert tartalmazhat. Sőt: a tojáshéj éles vagy szilánkos darabjai sérülést okozhatnak az emésztőrendszerben.

@jimmythebarista What happens when you put an egg in your coffee? #coffee #barista ♬ New Home - Frozen Silence

Csináljuk jól!

Itt tehát kiemelten fontos, hogy megfelelő technikával készítsük el az italt.

Például, a hozzáadott kávénak legalább 160 fokosnak kell lennie ahhoz, hogy a vele kezelt tojást biztonságosan fogyaszthassuk, és ne kelljen a szalmonellafertőzéstől tartanunk.

(Itt azért azt megjegyezzük, hogy a pasztőrözött tojások általában biztonságosak nyersen is. A pasztőrözés során a tojásokat olyan hőmérsékletre melegítik, amely elég magas ahhoz, hogy elpusztítsa a káros baktériumokat, például a szalmonellát, de nem főzi meg a tojást)

Megéri?

A trendnek tehát többféle kockázata is van, amelyek nem biztos, hogy egyensúlyban vannak az előnyeivel. Biztonságosabb alternatíva például az, ha pasztőrözött folyékony tojást használunk a „sima” helyett, míg a savasság ellenszereként tejet vagy tejszínt adhatunk a presszókávéhoz. Ha pedig a fehérjetartalma miatt adnánk hozzá a nyers tojást, inkább helyettesítsük fehérjeporral.

Forrásunk volt.


Még több a kávéról:

Legújabb receptek

Vaníliakrémes máktorta

Ez a torta pl. az ünnepi asztalon is megállja majd a helyét. A kevert tésztába került pl. egy kevés előzőleg megpörkölt mák, mert a mákos bejgli mellett szeretem egy-egy süteményben is ...

Egyszerű rongyos kifli

A „magyar croissant” néven is elhíresült rongyos kifli tulajdonképpen tényleg hasonlít néhány tulajdonságában a francia péksüteményre. Szerencsére csak a jobb jellemzőkön ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...