Így húsvétozz, ha nem ehetsz tojást, de az ízére azért vágysz

Húsvét egyik fő alapanyaga a tojás, azonban attól még, hogy te nem fogyaszthatod egy esetleges ételérzékenység miatt, attól még ehetsz jókat.

A tojásérzékenység mindig is nehéz feladat elé állítja az érintetteket, hiszen rengeteg mindenbe kerül ebből az alapanyagból. A vegánoknak is nehezítettebb pálya ez az ünnep, hiszen minden a tojás és a hús körül forog. Bármelyik csoportba is tartozol az előbb említettek közül, megnyugtatunk: ehetsz nagyon jókat ezen az ünnepen. Szerencsére süteményekben is könnyen helyettesíthető, és akár még a tojáskrémről sem kell lemondanod, ha megfogadod néhány tippünket. Éljen a tojásmentes húsvét!

Ne mondj le a sütikről

A piskóták egyik nagy „átka”, hogy mindegyikbe kerül tojás is, ezt viszont könnyedén kikerülhetjük, ha a szokásos tésztánkhoz tojás helyett szódabikarbónát, citromlevet vagy ecetet használunk. Ezekkel hasonlóan magas, laza, buborékokkal teli piskótatésztát kaphatunk!

Tej- és tojásmentes brownie

Ha eddig azt gondoltátok, hogy nem lehet igazán mennyei vegán süteményt készíteni, most azonnal meg fog változni a véleményetek. A recept igazán egyszerű és nagyszerű, a végeredmény ...

Persze ha nem mernél ilyen kísérletezésekbe belemenni, akkor azzal is kikerülheted a problémát, ha olyan süteményeket választasz, melyekbe eleve nem kerül tojás. Szerencsére ezekből akad jó pár, a legtöbbjüket pedig sütni sem kell, így akár veheted úgy, hogy megszabadultál egy plusz macerától.

Tojáskrém

Bizony, akár ezt is elkészítheted a húsvéti asztalra, anélkül, hogy tojást tennél bele. Kilenc hozzávalóra lesz hozzá szükséged, melyben már a só és a bors is benne van. Az alapja a tofu, melyet veganézzel és mustárral krémesíthetsz ki, tojásos ízét a különleges fekete sóval, élesztőpehellyel és kurkumával érheted el. Azért pedig, hogy tökéletes legyen, tegyünk egy kis újhagymát is bele. Hidd el, még a legnagyobb tojásfanok sem mondanák meg, hogy nem tojással készítetted el!

Majonézes saláták

Húsvétkor rengeteg saláta készül, amikbe általában majonéz is kerül. Ezt kétféleképpen küszöbölhetjük ki: az egyik megoldás, hogy nem majonézes alapú verziókat készítünk, a másik, hogy veganézzel helyettesítjük az eredetit. A legtöbb nagyobb áruházban már tudunk venni ilyen készítményt, de akár te is elkészítheted otthon:

Önts egy tálba 2 dl napraforgóolajat, 1 dl szójatejet, 1 tk fehér balzsamecetet, 1 tk tárkonyecetet, 1 ek juharszirupot, és szórj bele egy 1 tk sót. Ezeket kézi botmixerrel vagy késes aprítóval pár másodperc alatt dolgozd össze, és kész is a krémes veganézed, amit már tehetsz is a salátába.


Még több húsvéti cikk, hogy tökéletes legyen az ünnep:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...