Rongyos tojásfelhők, avagy ilyen az olaszok tojáslevese, a Stracciatella-leves

Vajon mi köze a stracciatellának a tojásleveshez, és mitől lesz ez az egész 'rongyos'? És egyáltalán: miben más ez a verzió, mint a miénk? Legyünk nyitottak, és próbáljuk ki az olaszos tojáslevest, ami a húslevesalaplétől és a parmezántól nyeri el ízgazdagságát és különlegességét.

A stracciatella-levesnek semmi köze a híres olasz fagyihoz, de itt most még ahhoz a lágy sajthoz sem, amelyet a burrata töltelékeként ismerünk. A stracciatella itt inkább a megjelenésre utal, hiszen a csurgatott tojás úgy jelenik meg a tojáslevesben, mintha kis zsákocska (azaz 'burrata') vagy habfelhő lenne (azaz 'fagyi').

A stracciatella nagyjából annyit tesz, hogy "rongyos", innen ered a hivatalosan stracciatella alla romananak hívott tojásleves elnevezése.

Bár kétség kívül találunk párhuzamot a kínaiak tojásviráglevesével, ahol szintén a kinézetére utal az elnevezés, a magyar tojáslevessel azonban már tényleg ne hasonlítgassuk ezt a fogást. Szerencsére az olaszok stracciatella tojásleveséhez nincs szükségünk sok vagy igazán drága alapanyagokra, sőt, még az elkészítése is időkímélő. A technikája egyszerű, és az összetevők - húsleves, tojás, parmezán és a friss fűszernövények - szintén könnyen beszerezhetőek.

Stracciatella-leves, recept itt! (Fotó: Hering András)

Tippek az elkészítéshez

  • Az elkészítés során először győződjünk meg arról, hogy a húsleves lassú tűzön forrjon, hogy a tojások szinte azonnal megfőjenek, amikor az edénybe csorgatjuk őket.
  • Persze előtte a tojásokat fel kell vernünk, majd reszelt parmezánnal és friss bazsalikommal, petrezselyemmel összekevernünk.
  • Ezután lassan öntsük a forró húsleveshez, közben lassan keverjük, hogy megalkossuk a tojásfelhőkből álló stracciatellát.
  • Ha jobban szereted a nagyobb, gombócszerű tojásfelhőket (mint az én fotómon), lassan keverd össze, ha viszont a finom, apróbb tojásbetétet találod vonzóbbnak, akkor keverd gyorsabban, egészen addig, amíg a tojás megfő.
  • Ha még egy kis friss zöldet szeretnél hozzáadni a leveshez, próbáld ki a friss vagy fagyasztott spenótot is!
Stracciatella-leves, recept itt! (Fotó: Hering András)

Hozzávalók:

1,5 l csirke alaplé, 4 levél bazsalikom, 4 szál petrezselyem, 4 db tojás, 75g parmezán  (finomra reszelt), só, bors

Elkészítés:

Forraljuk fel közepes lángon a csirkealaplevet, közben csipkedjünk le a friss zöldfűszerekből (petrezselyem + bazsalikom) egy evőkanálnyi mennyiségű levélkét.

A leveleket keverjük össze egy tálban a 4 tojással, a parmezánnal és pici sóval.

Stracciatella-leves, recept itt! (Fotó: Hering András)

Csurgassuk a tojásos keveréket a forrásban levő húsleveshez, közben vegyük alacsonyabbra a hőt. Ha nagyobb darab tojásfelhőket szeretnénk, nagyon lassan keverjük. Az apróbb tojásdarabok érdekében gyorsan keverjük 1 percig, majd keverés közben adjuk hozzá a tojásos keveréket. Ha befejeztük a tojásöntést, hagyjuk abba a keverést, engedjük felforrni addig, amíg a tojás megfő és megpuhul (körülbelül 1 percig).

Stracciatella-leves, recept itt! (Fotó: Hering András)

Tálaljuk forrón, frissen őrölt borssal a tetején, és élvezzük az olaszok tojáslevesét!

Stracciatella-leves, recept itt! (Fotó: Hering András)

A Stracciatella-leves teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Stracciatella-leves, recept itt! (Fotó: Hering András)

Fotók és recept: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Gáspár Beával, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több házias, de nem mindennapi recept itt:

Legújabb receptek

Marokkói mentatea

Marokkóban bármerre járunk, egészen biztos, hogy rövid időn belül frissen főtt mentateával fognak kínálni minket. Ez a mentatea azonban valójában egy friss mentával ízesített zöld ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...