A tojásfőzés sokaknak egy mindennapos konyhai feladat: a reggelik, ebédek és vacsorák részét is képezhetik a lágyra vagy épp teljesen keményre főzött tojások. Mégis, annak ellenére, hogy idővel rutinná válhat ez a feladat, egy valamit sosem hagyunk el belőle – ugyanúgy a stopperre támaszkodunk, ha arról van szó, hogy milyen állagúra szeretnénk főzni a tojásunkat. De vajon mi történne akkor, ha kihagynánk az órát, és csak a saját időérzékünk alapján próbálkoznánk meg a tojásfőzéssel? Erre a kérdésre kerestem a választ az alábbi „emberkísérlet” során, amelyben kedves kollégáimat állítottam ebbe a szorult helyzetbe.
A feladat viszonylag egyszerűnek mondható: a szerkesztőség három tagjának úgy kellett tojást főzni, hogy közben nem támaszkodhattak semmilyen időmérő eszköz segítségére. Én magam persze mértem a szintidejüket (a forró vízbe helyezéstől a jeges vízbe helyezésig), hogy összemérhessük, kinek milyen pontos volt az időérzéke.
Lássuk, hogyan teljesítettek a kollegák a tojásfőző kihíváson:
Tippek és trükkök a tökéletes tojásfőzéshez
A lányok különböző módszerekkel próbálták segíteni magukat az idő számontartásában: pulzust mértek, a tojás merülését vizsgálták vagy éppen annak küllemét mustrálták.
Persze végső soron elmondható, hogy ezek egyike sem vezetett túl nagy sikerre, pontosabban a 6 perces szintidőhöz való közeliség inkább volt betudható a megérzésnek vagy a rutinnak.
Ettől függetlenül felmerült a kihívás során pár olyan hasznos tojásfőzési tipp, amiből reméljük, más is tanulhat majd:
- Érdemes mindig szobahőmérsékletű tojást a forró vízbe engedni, hogy ne legyen túl nagy a hőkülönbség, mert az megrepesztheti a tojás héját.
- Jó állagot csak friss tojással érhetünk, így mindig tartsuk figyelemmel a lejárati dátumokat. Esetleg végezhetünk „úszótesztet” is: ha a tojást egy tál vízbe tesszük, és az a felszínre úszik, öregebb már, de akár záp is lehet.
- A tojásfőzést kezdjük lobogó vízben, de a tojás berakása után vegyük lejjebb a lángot, mert a túlzott bugyborékolás megrepesztheti a héjat.
- Amikor lejár a stopper, a főtt tojást tegyük jeges vízbe, hogy azonnal megállítsuk a főzési folyamatot. Így pontosan azt az állagot tarthatjuk meg, amit a főzés végén kaptunk.
- Egyszerűbb lesz a tojás pucolása, ha azt folyó, hideg víz alatt, a csapnál végezzük.
Próbáld ki otthon te is „vak” tojásfőző kihívásunkat: vajon neked hogy sikerül majd?
Kedvenc ételeink lágy tojással:
Fotó és videó: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További izgalmas gasztrotartalmakért kattints ide: