Próbáld ki te is kihívásunkat! „Vakon” főztünk 6-perces tojást – VIDEÓ

Az idő fontos faktor a konyhában, szinte minden receptnél oda kell figyelnünk rá, még a legegyszerűbb 6-perces tojásnál is. Kollégáimat most egy „időtlen” kihívásra invitáltam, amelyben stopper nélkül kellett megbirkózniuk a tojás főzésével. Lássuk, sikerrel jártak-e!

A tojásfőzés sokaknak egy mindennapos konyhai feladat: a reggelik, ebédek és vacsorák részét is képezhetik a lágyra vagy épp teljesen keményre főzött tojások. Mégis, annak ellenére, hogy idővel rutinná válhat ez a feladat, egy valamit sosem hagyunk el belőle – ugyanúgy a stopperre támaszkodunk, ha arról van szó, hogy milyen állagúra szeretnénk főzni a tojásunkat. De vajon mi történne akkor, ha kihagynánk az órát, és csak a saját időérzékünk alapján próbálkoznánk meg a tojásfőzéssel? Erre a kérdésre kerestem a választ az alábbi „emberkísérlet” során, amelyben kedves kollégáimat állítottam ebbe a szorult helyzetbe.

„Vakon” főztünk 6-perces tojást

A feladat viszonylag egyszerűnek mondható: a szerkesztőség három tagjának úgy kellett tojást főzni, hogy közben nem támaszkodhattak semmilyen időmérő eszköz segítségére. Én magam persze mértem a szintidejüket (a forró vízbe helyezéstől a jeges vízbe helyezésig), hogy összemérhessük, kinek milyen pontos volt az időérzéke.

Lássuk, hogyan teljesítettek a kollegák a tojásfőző kihíváson:

Tippek és trükkök a tökéletes tojásfőzéshez

A lányok különböző módszerekkel próbálták segíteni magukat az idő számontartásában: pulzust mértek, a tojás merülését vizsgálták vagy éppen annak küllemét mustrálták.

Persze végső soron elmondható, hogy ezek egyike sem vezetett túl nagy sikerre, pontosabban a 6 perces szintidőhöz való közeliség inkább volt betudható a megérzésnek vagy a rutinnak.

Ettől függetlenül felmerült a kihívás során pár olyan hasznos tojásfőzési tipp, amiből reméljük, más is tanulhat majd:

  • Érdemes mindig szobahőmérsékletű tojást a forró vízbe engedni, hogy ne legyen túl nagy a hőkülönbség, mert az megrepesztheti a tojás héját.
  • Jó állagot csak friss tojással érhetünk, így mindig tartsuk figyelemmel a lejárati dátumokat. Esetleg végezhetünk „úszótesztet” is: ha a tojást egy tál vízbe tesszük, és az a felszínre úszik, öregebb már, de akár záp is lehet.
  • A tojásfőzést kezdjük lobogó vízben, de a tojás berakása után vegyük lejjebb a lángot, mert a túlzott bugyborékolás megrepesztheti a héjat.
  • Amikor lejár a stopper, a főtt tojást tegyük jeges vízbe, hogy azonnal megállítsuk a főzési folyamatot. Így pontosan azt az állagot tarthatjuk meg, amit a főzés végén kaptunk.
  • Egyszerűbb lesz a tojás pucolása, ha azt folyó, hideg víz alatt, a csapnál végezzük.

Próbáld ki otthon te is „vak” tojásfőző kihívásunkat: vajon neked hogy sikerül majd?

Kedvenc ételeink lágy tojással:

Vega miso ramen

A miso paszta a japán konyha tradicionális alapanyaga, nem véletlenül, hiszen nagyon sokoldalúan felhasználható, pácokba, öntetekbe, szószokba, levesekbe és főételekhez egyaránt ...

Fotó és videó: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További izgalmas gasztrotartalmakért kattints ide:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...