Egy olcsó alapanyagot adj a főzővízhez, és leugrik a tojás héja

A tojásfőzés önmagában megpróbáltatás tud lenni, ha éppen nem találjuk el a kívánt lágyságot-keménységet. Na de a tojáspucolás! Mutatjuk, hogy jön le majd egészen könnyedén a főtt tojás héja egy olcsó alapanyag segítségével.

Megvan a csinos, ép tojásod, szépen, stopperrel pont addig főzöd, ameddig kell, hogy a kellő lágyságú vagy keménységű textúrát kapd, és jéghideg víz alá tolod, ahogy levetted a tűzről, mégis ráragad a héj? Bosszantó, tudjuk, de sokunkkal ez történik tojáspucoláskor. Vajon miért? És van rá megoldás? Van!

Tojáspucolás
Egy olcsó alapanyagot adj a főzővízhez, és leugrik a tojás héja

Első körben nézzük meg, mi nehezítheti a tojáspucolást:

1.) Ha túl friss a tojás, olyan szorosan illeszkedik a héj, hogy nem jut levegő a tojás és a héj közé, így főzés után is nehezebb lesz megpucolni.

2.) Ha túl hideg vízbe teszed a hűtőhideg tojást a főzés kezdetén, a fehérje megdermed, és a héjhoz tapad. Szobahőmérsékletű vízet használj, és a tojást is hozd szobahőmérsékletűre főzés előtt!

3.) Ha nem dugod rögtön hideg víz alá az elkészült, forró tojást, a héj szintén rátapad majd, és nehezen lesz hámozható.

Az olcsó trükk: szódabikarbóna!

  • vegyük ki a tojást a hűtőből, és hozzuk szobahőmérsékletűre
  • a víz is legyen szobahőmérsékletű!
  • szórjunk a vízbe fél teáskanál szódabikarbónát
  • rázzuk meg a tojást, és rakjuk a vízbe, majd főzzük meg
  • főzés után azonnal tartsuk hideg víz alá, és pucolhatjuk is

Extra tipp: a kész keménytojást a laposabb végéről kezdjük hámozni, ne a csúcsos végétől! (Előbbi sokkal levegősebb, ezáltal könnyebben hámozható.)

Forrásunk volt.


Ezek a trükkök is hasznosak lehetnek:

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!