Megvan a csinos, ép tojásod, szépen, stopperrel pont addig főzöd, ameddig kell, hogy a kellő lágyságú vagy keménységű textúrát kapd, és jéghideg víz alá tolod, ahogy levetted a tűzről, mégis ráragad a héj? Bosszantó, tudjuk, de sokunkkal ez történik tojáspucoláskor. Vajon miért? És van rá megoldás? Van!
![Tojáspucolás](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/ZW/4A/tojaspucolas.jpg?p=lqip-16%3A9&s=de2675ee54d11a4b187c517c9bd2532d)
Első körben nézzük meg, mi nehezítheti a tojáspucolást:
1.) Ha túl friss a tojás, olyan szorosan illeszkedik a héj, hogy nem jut levegő a tojás és a héj közé, így főzés után is nehezebb lesz megpucolni.
2.) Ha túl hideg vízbe teszed a hűtőhideg tojást a főzés kezdetén, a fehérje megdermed, és a héjhoz tapad. Szobahőmérsékletű vízet használj, és a tojást is hozd szobahőmérsékletűre főzés előtt!
3.) Ha nem dugod rögtön hideg víz alá az elkészült, forró tojást, a héj szintén rátapad majd, és nehezen lesz hámozható.
Az olcsó trükk: szódabikarbóna!
- vegyük ki a tojást a hűtőből, és hozzuk szobahőmérsékletűre
- a víz is legyen szobahőmérsékletű!
- szórjunk a vízbe fél teáskanál szódabikarbónát
- rázzuk meg a tojást, és rakjuk a vízbe, majd főzzük meg
- főzés után azonnal tartsuk hideg víz alá, és pucolhatjuk is
Extra tipp: a kész keménytojást a laposabb végéről kezdjük hámozni, ne a csúcsos végétől! (Előbbi sokkal levegősebb, ezáltal könnyebben hámozható.)
Ezek a trükkök is hasznosak lehetnek:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!