Tojásfestés természetesen

Ti mivel készültök a húsvétra? Festettetek már tojást? Ha még nem, itt az ideje! Tartsatok velünk a gyors, egészséges és ehető festett tojás-túrára! A gyerekeket is hozzátok!{T}

Ti mivel készültök a húsvétra? Festettetek már tojást? Ha még nem, itt az ideje a tojásfestésnek! Tartsatok velünk a gyors, egészséges és ehető festett tojás-túrára! A gyerekeket is hozzátok!

  • annyi tojás, amennyit festeni szeretnénk
  • a zöldhöz: 25 dkg spenót/csalán, 2 evőkanál ecet
  • a sárgához: egy kurkumagyökér vagy 2 evőkanál kurkuma
  • a kékhez: fél fej vöröskáposzta
  • a narancsos-barnáshoz: 4 evőkanál pirospaprika, negyed liter víz
  • tetszés szerint levelek, virágok, vagy papírból kivágott figurák
  • annyi nejlonzokni, ahány tojást festeni szeretnénk
  1. Az összes tojást jól megtisztítjuk. Azokat, amelyeket zöldre, illetve kékre szeretnénk festeni, megfőzzük.
  2. A káposztát és a spenótot/csalánt aprítóban nagyon kicsire vágjuk. Külön-külön edénybe tesszük őket, és annyi vízzel, ami ellepi, kb. fél órát főzzük.
  3. A zöld festékes főzethez adjunk két kanál ecetet, hogy jobban kioldódjanak a színek. A lilakáposzta pár perc múlva kék lesz – ne ijedjünk meg, ez a cél.
  4. Mindkét főzetet zárjuk el fél óra után, és hűtsük ki teljesen.
  5. Amíg a főzet készül, tegyünk a tojásokra tetszőleges leveleket, virágokat vagy papírból kivágott figurákat. Húzzunk rájuk szorosan egy-egy tiszta nejlonzoknit, és kössünk rájuk csomót. Így mindenhol befogja majd a festék, kivéve, ahol a levélke takarja.
  6. Közben negyed liter vízhez tegyünk 2 evőkanál kurkumát vagy 4 evőkanál pirospaprikát. Tegyük bele a kiválasztott tojásokat, főzzük meg, és ha kész, hagyjuk benne kihűlni.
  7. A lehűlt lilakáposztás és spenótos főzetet szűrjük le, és szintén tegyük bele a tetszés szerint dekorált harisnyás tojásokat. Hagyjuk benne ázni pár órát.
  8. Végül az összes tojást kivesszük a léből, és levágjuk róluk a harisnyát, és megvárjuk, míg maguktól megszáradnak.

Elkészítés

Hozzávalók

Tojásfestés

Tudsz-e tojást főzni? >>

Habár a tojások húsvéti dekorálását a mai napig Európa-szerte művelik, a húsvét hétfői locsolásért adott festett, patkolt, viaszolt tojások míves elkészítése igazi unikum itt a Kárpát-medencében – máshol nincs locsolás, így tojást sem kapnak érte a legények. Régen akislányok ilyenkor választottak mátkát– vagyis életre szóló barátnőtmaguknak. Kosárba díszes, főtt tojást tettek, és egy kiválasztott lánypajtáshoz vitték, aki, ha ezt viszonozta, élete végéig „kebelbarátnő” lett. A nagyobbaknak pedig az egyetlen napja volt az évben, amikor fiúk-lányok együttléte, a vizes ruha, a sikoltozás, kergetőzés, ártatlan dulakodás nemhogy megengedett, de egyenesen elvárt volt!-e

Igazi unikum, a régi szép idők

3 ünnepi menü húsvétra >>

Az ÖkoSalty további cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...