Legyen az kifújt vagy keményre főzött tojás, húsvétkor nagyon sokan állnak neki különböző technikákkal a tojások kidekorálásának. Vannak, akiknél előkerül a tempera és mindenféle dekorációs kellék, mások az ételfestékre, vagy a természetes anyagokra, növényekre esküsznek és vannak, akik egyszerűen filctollal dekorálnak – a lényeg a jókedvű közös alkotás, amit nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is élveznek.
De ha nem áll távol tőlünk a különböző növényekkel és ételekkel való festés, akkor érdemes kipróbálnunk az ehető, színes főtt tojásokat is, amelyek nemcsak szépek és különlegesek, hanem ízükben is őriznek valamit azokból a finom növényekből és fűszerekből, amelyekkel megfestjük őket.
A technika a legtöbb esetben ugyanaz: vagy a készre főzött tojásokat pácoljuk már meghámozva a színes páclében, vagy héjastul főzzük a színes lében, esetleg a már megfőtt kenénytojás héját kicsit megtörjük, de nem szedjük le, és így állítjuk be a színes páclébe, hogy aztán márványosan színezett szép végeredményt kapjunk.
Bár természetesen használhatnánk sima, természetes ételfestéket is, de sokkal jobb, ha színes ételekből nyerjük ki a szépséges színeket, hiszen így a színezőanyagok aromái is megjelennek majd a tojások ízében.
Lila és orgona és piros
A lila színt egyaránt elérhetjük lilakáposztával és céklával is, mindkét esetben intenzívebb és bordóbb, pirosasabb árnyalatú lesz a tojás, ha ecetet vagy citromlevet is teszünk a pácléhez. Kerülhet még a lébe egy kevés bors és rozmaring is, ez a színén nem, de az ízén sokat változtat.
Sárga és zöld
Míg a sárga színt attól függően, hogy narancsosabb vagy épp napsárgább árnyalatot szeretnénk elérni, többféle módon is kikeverhetjük, a zöld színnél már nehezebb a dolgunk. A narancsos színt létrehozhatjuk a tojásfestésben régóta ismert vöröshagyma-héj használatával, ha pedig kurkumás páclevet készítünk, gyönyörű napságra tojásokat kapunk. A kurkuma mellett a szárított, őrölt gyömbér is remek sárga festék lehet, arról nem is beszélve, hogy milyen komplex, különleges és pikáns ízt ad a tojásnak.
A zöld színhez pedig vessünk be minél több friss zöldfűszert: a páclébe kerüljön mixerben vagy aprítóban felvágott spenót, reteklevél és petrezselyem.
Barna – az íze kedvéért
Bár elsőre nem a legdekoratívabb színnek tűnhet a barna, amit a tojásfestésnél használhatunk, a különböző sötét fűszerekkel és alapanyagokkal pácolt tojásoknak valójában nincs párja: a teafűben és / vagy szójaszószban pácolt tojás íze egyszerre sós és füstös, igazi csemege.
Ha kedveljük az ázsiai pácolt dolgokat, mindenképp készítsük el ezt a változatot is, a húsvéti lakoma egyik kedvence lehet.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több húsvéti tartalom: