Idén ne csak kívül, de belül is fesd be a húsvéti tojásaidat

A színes, hímes húsvéti tojások a gyerekek kedvencei, de a kísérletező kedvűek nemcsak a különböző festési technikákkal próbálkozhatnak, hanem bátran kipróbálhatnak olyan tojásfestési módszereket is, amelyekkel szép, önmagukban is színes és ehető tojások készülhetnek húsvétra.

Legyen az kifújt vagy keményre főzött tojás, húsvétkor nagyon sokan állnak neki különböző technikákkal a tojások kidekorálásának. Vannak, akiknél előkerül a tempera és mindenféle dekorációs kellék, mások az ételfestékre, vagy a természetes anyagokra, növényekre esküsznek és vannak, akik egyszerűen filctollal dekorálnak – a lényeg a jókedvű közös alkotás, amit nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is élveznek.

De ha nem áll távol tőlünk a különböző növényekkel és ételekkel való festés, akkor érdemes kipróbálnunk az ehető, színes főtt tojásokat is, amelyek nemcsak szépek és különlegesek, hanem ízükben is őriznek valamit azokból a finom növényekből és fűszerekből, amelyekkel megfestjük őket.

A technika a legtöbb esetben ugyanaz: vagy a készre főzött tojásokat pácoljuk már meghámozva a színes páclében, vagy héjastul főzzük a színes lében, esetleg a már megfőtt kenénytojás héját kicsit megtörjük, de nem szedjük le, és így állítjuk be a színes páclébe, hogy aztán márványosan színezett szép végeredményt kapjunk.

Bár természetesen használhatnánk sima, természetes ételfestéket is, de sokkal jobb, ha színes ételekből nyerjük ki a szépséges színeket, hiszen így a színezőanyagok aromái is megjelennek majd a tojások ízében.

Lila és orgona és piros

A lila színt egyaránt elérhetjük lilakáposztával és céklával is, mindkét esetben intenzívebb és bordóbb, pirosasabb árnyalatú lesz a tojás, ha ecetet vagy citromlevet is teszünk a pácléhez. Kerülhet még a lébe egy kevés bors és rozmaring is, ez a színén nem, de az ízén sokat változtat.

A céklával színpompás tojásokat készíthetünk

Sárga és zöld

Míg a sárga színt attól függően, hogy narancsosabb vagy épp napsárgább árnyalatot szeretnénk elérni, többféle módon is kikeverhetjük, a zöld színnél már nehezebb a dolgunk. A narancsos színt létrehozhatjuk a tojásfestésben régóta ismert vöröshagyma-héj használatával, ha pedig kurkumás páclevet készítünk, gyönyörű napságra tojásokat kapunk. A kurkuma mellett a szárított, őrölt gyömbér is remek sárga festék lehet, arról nem is beszélve, hogy milyen komplex, különleges és pikáns ízt ad a tojásnak.

A zöld színhez pedig vessünk be minél több friss zöldfűszert: a páclébe kerüljön mixerben vagy aprítóban felvágott spenót, reteklevél és petrezselyem.

Barna – az íze kedvéért

 Bár elsőre nem a legdekoratívabb színnek tűnhet a barna, amit a tojásfestésnél használhatunk, a különböző sötét fűszerekkel és alapanyagokkal pácolt tojásoknak valójában nincs párja: a teafűben és / vagy szójaszószban pácolt tojás íze egyszerre sós és füstös, igazi csemege.

Igazán izgalmas ízélményre számíthatunk, ha szójaszósszal színezünk

Ha kedveljük az ázsiai pácolt dolgokat, mindenképp készítsük el ezt a változatot is, a húsvéti lakoma egyik kedvence lehet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több húsvéti tartalom:

Címlapról ajánljuk