A tojásfehérje 3 trükkös képessége, amit talán nem is ismersz

Nehéz megmagyarázni, de biztos sokunk fejében élhet az a kép, hogy a tojás két része közül szegény fehérje kevésbé hasznos, mint a sárgája. Annak érdekében, hogy ezt a gondolatot elhessegethessük, nézzük most meg a tojásfehérje rejtett szuperképességeit!

A tojást vagy egészben vagy részekre különválasztva használjuk fel a konyhában – ez utóbbi esetekben pedig valamiért gyakoribb, hogy a sűrű, zsírosabb sárgája miatt történik a szeparáció. Ilyenkor áll az ember a konyhában, kezében a tojásfehérjével teli dobozzal, és azon töpreng, hogy már megint mihez kezdjen ezzel a temérdek mennyiségű tojásféllel. Talán ezen szituációk – illetve a kényszerből megsütött, fűszerezés után is üresnek ható tojásfehérje-rántották ízemlékei – miatt alakult ki a tojásfehérje körül a haszontalanság előnytelen képe. Ami igazán nem szép köszönet egy olyan alapanyaggal szemben, ami temérdek különböző helyzetben kihúz minket a csávából. Nézzük, pontosan melyekben!

A tojásfehérje 3 trükkös képessége, amit talán nem is ismersz

A tojásfehérje alaplevet tisztít

Amikor a gondos odafigyeléssel, hosszú órákon át gyöngyöző húslevesünk még a legalaposabb lehabozások mellett is zavaróan zavaros marad, be kell vetnünk a nagyágyút, nevesen a tojásfehérjét.

Ugyanis a fehérje képes „zavartalanítani” a különböző hús- és zöldségleveseket, képes összegyűjteni az apró részecskéket a léből.

Nagy általánosságban bármilyen hasonló leves esetében alkalmazhatjuk, de legjobban mégis a zsíros húslevek esetében működik. 4-5 liter léhez két tojásfehérje szükséges – ennyivel szép, tiszta végeredményt kapunk majd. A pontos technika EBBEN a cikkben olvasható.

Klasszikus marhahúsleves

A tökéletes marhahúsleves titka, hogy érdemes többféle marharészből, sok friss zöldséggel és lassú tűzön, hosszan, 2,5-3 órán át főzni. A húslevest főzés közben semmilyen ...

Hamis húsleves főzőtökből

Tökfőzelék vagy más tökből készült étel főzésekor a főzőtök kikapart bele legtöbbször a szemetesben végzi. Pedig micsoda ízeket dobunk így ki: a legfinomabb zöldséglevest ugyanis ...

A tojásfehérje tésztát szigetel

Bármilyen sós vagy édes, omlós tésztájú, nyitott pite esetében érdemes bevetni a tojásfehérjét – mégpedig azért, hogy a tökéletesen porhanyós, lemezes alsó tésztaréteget ne áztassa el a beleöntött gyümölcsös, sajtos vagy egyéb krém.

A „vakon” elősütött (sütőpapírral és nehezékkel kibélelve, töltelék nélkül) tésztát még melegen lássuk el egy bevonat tojásfehérjével: ez a hőtől enyhén rásül majd a tésztára és védőréteget biztosít a nedvességgel szemben.

Mivel a legtöbb hasonló pite töltelékéhez úgyis nagy mennyiségű tojássárgáját kell felhasználnunk (pl. quiche, citrompite, stb.), garantáltan lesz fennmaradó fehérjénk, amit a pite belsejébe kenhetünk.

Meggyes rácsos pite

Mindegy, hogy épp javában tapossuk a gyümölcsszezont, vagy már meg sem közelítjük, egy finom meggyes rácsos pite az év bármely szakában jólesik, főleg, ha a nagymama receptje alapján ...

Sajtos-karfiolos pite

Ebben a receptben a karfiol két legjobb elkészítési módját láthatjátok egy látványos ételben, ami ráadásul egy ultimét vega fogás is. Érdemes elkészíteni!

A tojásfehérje csillogó mázat képez

Azt mindenki biztosan tudja, hogy a különböző édes és sós kelt tészták külsején úgy érhetjük el a leggyönyörűbb, mély, mahagónibarna árnyalatot, ha azokat sütés előtt (duplán) bekenjük tojássárgájával.

Azonban minden olyan esetben, amikor a barnulást elhagynánk, viszont a fényes, szinte csillámló külső burokhoz ragaszkodunk, hagyjuk ki a sárgáját az egyenletből, és kenjük le színtiszta (enyhén felvert) tojásfehérjével a tésztáinkat. Így csak minimálisan kapnak színt, miközben fényességük megmarad.

Szilvalekváros bukta a Hawelkából

Bécs egyik legrégebbi, de minden bizonnyal legautentikusabb kávézója a Hawelka. Már régen nem jártam arra, de a két szuper sütijüket nem lehet elfeledni. Minap, amikor említésre került ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hasznos konyhai tippek, amelyek jól jönnek majd:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...