Húsvétkor rengeteg tojást eszünk a sonka mellé, és erről semmilyen körülmények között nem mondanánk le, ha azonban mégis józan gondolkodásra adnánk a fejünket, és úgy döntenénk, hogy annyi tojást eszünk, amennyivel még szemernyit sem ártunk az egészségünknek, vajon mennyit ehetnénk pontosan?
A tojással az a probléma, hogy mindig mást mondanak azzal kapcsolatosan, mennyit is ehetünk belőle, vagy egyáltalán fogyaszthatjuk-e, ha a különböző szív- és érrendszeri problémákkal küzdünk.
Csak egy!?
A tojás rendkívüli élelmiszerünk, hiszen rengeteg értékes tápanyag található benne. Mivel azonban a tojássárgája nagyon magas koleszterinnel rendelkezik, sok tanácsadó néhány éve még azt mondta, elég lenne csupán hetente egy darab a számunkra.
Nem kell félni a koleszterintől
Bár sokunk nagyon fél a koleszterintől, nem kell tőle tartani, hiszen alapvető fontosságú a sejtek hártyájának felépítésében, és több hormon indulhat belőle ki, például a tesztoszteron, az ösztrogén és a kortizol is. A koleszterin létfontosságú, azonban a táplálkozási forrásaink nem mindig fedezik. A szervezet amúgy maga is előállít belőle, ebben a munkában a máj segíti elsősorban.
Ha az étkezésünk nagyobb mennyiségben tartalmaz koleszterindús ételeket, akkor a májunk kevesebb koleszterint termel, így az összérték nem feltétlenül fogja meghaladni az egészséges határértéket. Ettől függetlenül, ha magas koleszterinnel küzdünk, akkor érdemes vigyázni az ilyen ételekkel.
Az ajánlásokat tekintve már egy nagyobb darab tojás fedezi a 74%-át a napi ajánlott koleszterinmennyiségnek, így a jelenlegi irányelvek heti 2-6 darabban maximalizálják a tojásfogyasztást.
Ez azonban csak iránymutatás, hiszen kutatások kimutatták, hogy a koleszterinszint változása teljesen egyénfüggő. Vannak, akik simán megehetnek 3 tojást egyszerre, és meg sem látszik a koleszterinszintjükön, míg másoknak megemelkedik.
Még több húsvéti tartalom: