Kiderült, megeheted-e a megrepedt tojást

A szakértő elárulja, felhasználhatod-e azt a tojást, mely megrepedt vagy egy kisebb törés van rajta.

Sajnos nem ritka, hogy a boltból hazafelé megreped, megsérül a héja a tojásnak. Persze ilyenkor rengeteg kérdés merül fel az emberben: Meglehet-e enni, hiszen lehetséges, hogy belül semmi baja. Biztonság-e ezt a tojást elfogyasztani, nem lesz-e valamilyen egészségügyi következménye? A dietetikus most válaszol ezekre a félelmekre.

Kiderült megeheted-e a megrepedt tojást

Egy helyről jön

Bármennyire is kényes a dolog, sajnos a tojás ugyanazon a nyíláson jön ki, mint az ürülék. Éppen ezért, könnyedén előfordulhat, hogy a tojáshéjon hemzsegnek a baktériumok és kórokozók, többek között a szalmonella is.

Az élelmiszerbiztonsági szakemberek éppen ezért azt javasolják, hogy ha teheted, inkább dobd ki a sérült héjú tojásokat.

És ha nem büdös?

Teljesen jogos ha felmerül benned ez a kérdés. A szakértők azonban azt javasolják, hogy annak ellenére, hogy nincs szaga, inkább kerüljön a kukába, hiszen ettől függetlenül még lehet vele probléma. A szalmonella például képes bejutni a tojáshéjon keletkezett repedéseken és beszennyezheti a belsejét akkor is, ha belülről érintetlennek és épnek látszik a tojás.

Gyorsan észrevesszed

Ha a boltban még sértetlen és csak utazás közben repedt meg, akkor nem lehet probléma belőle. Persze fontos, hogy gyorsan cselekedj, és maximum 2 napon belül készíts belőle valamit.

Ázsiai paradicsomos tojás

A paradicsomos tojás egy nagyon elterjedt kínai étel, de mindenki másképp készíti. A leggyakrabban paradicsomos tojásrántottának tűnik, de a mi változatunk inkább mártásként vagy ...

Ha már megetted

Természetesen előfordulhat, hogy beleesel ebbe a hibába. Ebben az esetben azzal kell számolnod, hogy esetleg 4-7 napig hasmenésed lesz, de akár hányhatsz, belázasodhatsz és hasi görcsöket is tapasztalhatsz, ha a repedésen keresztül bejutottak a kórokozók a tojás belsejébe. Ilyen esetekben érdemes konzultálnod a háziorvosoddal a teendőkről.

Forrásunk volt.


Még több tojás:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...