Segítünk megfejteni, mit jelentenek a kódok a tojások héján

Emelje fel a kezét, aki tudja, milyen információkat rejt a tojáson található betűkből és számokból álló jelölés! A jelölés első elemét, azt, hogy mélyalmos vagy például ketreces tojásról van-e szó, sokan ismerik, de most végigmegyünk az egész soron, hogy legközelebb tudatosabban szemlélhesse mindenki az abszolút fehérjeforrást.

Annak ellenére, hogy a tojás is a mindennapi eledeleink között szerepel valamilyen formában, valószínűleg sokkal kevesebbet tudunk róla, mint lehetne. Pedig az adatok rendelkezésünkre állnak: mind a hazai, mind az uniós előírások értelmében fel kell tüntetni minden szükséges információt a tojásokon a termelés vagy a csomagolás helyén.

Kereskedelmi forgalomban egyébként leginkább tyúktojás kapható, ezen felül legfeljebb fürj-, vagy ritkább esetben strucctojással találkozhatunk. Ez azért is van így, mert ezeknek a tojásoknak a legvastagabb a kutikularétege, amely védi a tojásokat a fertőzések ellen. Ez a réteg a kacsatojásnál például nagyon vékony, ez utóbbi ezért sem kapható szimpla boltokban.

Ezzel az ábrával könnyen el tudsz igazodni a jelölések között

A fenti kép remek referencia, amelynek nyomán végig tudunk menni az egész soron.

Az első szám a bevezetőben is emlegetett állattartási technológia. Ezen belül négy csoportot különböztetünk meg:

  • 0: bio/ökológiai tartás – szabadtartású, biotakarmánnyal etetett tojótyúkok tojása
  • 1: szabadtartású – hagyományos tanyasi, udvaros tartású állatoktól (4 m2 jut egy tyúkra, az állatok szabadon keresik élelmüket)
  • 2: mélyalmos – 15-25 centis alomréteg van az istállóban, 9-18 tyúk él egy m2-en
  • 3: ketreces – ez „árutojás” néven is ismert, 2-4 szintes ketrecekben élnek a tyúkok, egy tyúkra 750 cm2 lakrész jut.
Mostantól sokkal egyszerűbben tudsz majd válogatni a tojások között

Ez alapján nem véletlen, hogy a 0-1-es tojások a legjobbak, legfinomabbak. Természetesen az ár sem mindegy, ezt tudjuk jól, de ha tehetjük, válasszuk a szabadtartású tyúkok tojásait.
A következő elemek magától értetődőek, nem szorulnak részletesebb magyarázatra:

  • 2. elem: országkód (az ország ISO kódja, Magyarország esetében HU)
  • 3. elem: a megye vagy a főváros kódja (01-20 közötti szám)
  • 4. elem: az állat-egyészségügyi kerület sorszáma (egy karakter)
  • 5. elem: a tojás fajtájának jele (pl. T= tojótyúk-tojás)
  • 6. elem: az állattartó telep sorszáza kerületben (minden esetben kétjegyű szám)
  • 7. elem: a perjel utáni szám az istálló számát jelöli

A méret is számít

Ha már a tojásnál tartunk, a méretezés is központilag szabályozott.

Négyféle méretbe sorolhatjuk őket:

  • S (kicsi): 53 grammnál kevesebb
  • M (közepes): 53-63 gramm
  • L (nagy): 63-73 gramm
  • XL (nagyon nagy): legalább 73 gramm

Ezen információk tudatában reméljük, mostantól könnyebb lesz a tojásválasztás!


Ezeket az érdekességeket is olvasd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...