A szakértő szerint így kerülhetjük el a várható tojáshiányt

A szakértő elárulta, hogy miként lehet biztosítani azt, hogy idén is legyen tojás a húsvéti asztalon.

Pár hete írtunk arról, hogy húsvétra átmeneti tojáshiány alakulhat ki egyes boltokban. Arról is beszámoltunk, hogy az árstopos termékek nagy mennyiségben való megvásárlása nagy problémát jelent, mert a termelők egyszerűen nem tudják kiszolgálni a megnövekedett igényeket, hiszen a tyúkok sem tudnak több tojást tojni... A Hello Vidék oldala most annak járt utána, hogy vajon lesz-e elég tojás húsvétra:

A szakértő szerint így kerülhetjük el a várható tojáshiányt

A legfrissebb adatok szerint darabonként 65,94 forint volt a ketreces tartásból származó, M-es és L-es méretű tojás átlagos ára az idei év első nyolc hetében – közölte az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

A tavalyi év végéhez viszonyítva ugyanakkor árcsökkenés figyelhető meg: a december 5-i héten 76,20 forint volt a ketreces, illetve 75,69 a mélyalmos tojások átlagára.

A termelői árak csökkenése jellemző a karácsony utáni időszakra, az ünnepi kereslet akár 40 százalékkal is nagyobb lehet. Az árcsökkenés első sorban a kereslet visszaesése miatt tapasztalható. A húsvéti időszakban azonban újfent meglódul majd a kereslet, de szerencsére a termelés folyamatos. A Tojásszövetség alelnöke, Pákozd Gergely szerint csak az a nagy kérdés, hogy okoznak-e majd fennakadásokat a madárinfluenza-kitörések.

Ezzel együtt hiányra nem kell számítani, de Pákozd Gergely azt tanácsolja a vásárlóknak, hogy ne az utolsó hétre hagyják a bevásárlást, mert lehet, hogy egy-egy nap kifogynak a készletekből.

A 2023-as év azonban speciálisnak számít, ugyanis az étkezési tojásra is érvényes árstop április 30-ig él, így valószínű, hogy a lejárat előtt a fogyasztók feltöltik majd az otthoni készleteiket, ezzel pedig a szokásosnál nagyobb keresletet fognak generálni.

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...