A filmkedvelők talán emlékeznek egy emlékezetes jelenetre Audrey Hepburn „Sabrina" című filmjéből, ahol a párizsi főzőiskolában az egyik első lecke arról szólt, hogyan kell feltörni a tojást. A séf oktató azt kiáltja: „Nem szabad gyötörnünk. Irgalmasnak kell lennünk, és gyorsan végre kell hajtani a feladatot, csakúgy, ahogy a guillotine tette. De csak egy kézzel." Spoiler: Sabrina nem tudott egy kézzel tojást törni, neked azonban menni fog!
Az egykezes feltörés egy olyan módszer, amit minden otthoni séf el akar sajátítani. Sőt, ez egy nélkülözhetetlen tudás azok számára, akik éttermekben vagy pékségekben dolgoznak, és sok tojásra van szükségük a napi munkához. Ezen felül pedig garantáltan leesik az álla mindenkinek a családban ettől a technikától.
A mozdulatban rejlik a titok
Emily Luchetti séf egy YouTube-videóban osztotta meg a trükköt, így neked is könnyebb lesz kipróbálni. A tojás egy kézzel történő feltörésének tehát első lépése az, hogy a tojáshéjat egy sima felületen feltörjük – nem a tál szélén.
A tál peremén feltört tojásba ugyanis belekerülhetnek a héjdarabok, ami fertőzésveszélyes lehet.
A módszer lényege, hogy a feltört tojás egyik fele a hüvelyk- és mutatóujj között legyen. Ezután a hüvelykujjaddal mozdítsd el a tojáshéjat, a többi ujjadat pedig az ellenkező irányba. A héj kinyílik, a fehérje és a sárgája pedig a tálba pottyan. Luchetti tojás nélkül is bemutatja a technikához fontos ujjmozgást, ami talán a csettintésre hasonlít a legjobban.
Ne csüggedj, ha elsőre nem sikerül ez a trükk, ugyanis egy kis gyakorlás csodákra képes. Viszont amint sikerül elsajátítanod a technikát, hívj be valakit a konyhába, és mutasd meg neki a trükköt!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas tipp: