Ez az oka, hogy hamarosan újabb tojásdrágulás lesz itthon

Az újabb változások lehetetlenné teszik, hogy a termelők a jelenlegi árakon kínálják a tojásokat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében nemrég arról írt, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (European Food Safety Authority, EFSA) a csirkék és a tojótyúkok állatjóléti feltételeivel kapcsolatban tett ajánlásokat az Európai Bizottság számára. Az EFSA szakértői többek között a ketreces tartás beszüntetését szorgalmazzák, és azt kérik, hogy egy állatra több hely jusson a telepeken – olvasható a Pénzcentrum cikkében.

Ez az oka, hogy hamarosan újabb tojásdrágulás lesz itthon

A NAK és a Baromfi Termék Tanács (BTT) kiemelte, hogy az EFSA-ajánlások kizárólag az állatjóléti szempontokat veszik figyelembe, a súlyos környezetvédelmi, gazdasági és szociális következményeket azonban nem.

Ahhoz, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar megfelelő mennyiségű, minőségű, biztonságos, megfizethető és környezeti szempontból is fenntartható termékekkel lássa el a fogyasztókat, szükséges lenne elkerülni az említett szabályok bevezetését – emeli ki a közleményben a NAK és a Baromfi Termék Tanács.

Az EFSA javaslatait egyébként az Európai Baromfifeldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC) is ellenzi. Véleményük szerint az állománysűrűség 70 százalékos csökkentése fenntarthatatlan gazdálkodási feltételeket teremtene.

Az uniós szabályozás mind állatjóléti, mind élelmiszerbiztonsági szempontból világszinten is a legszigorúbbak közé sorolható be.

Eközben az EU-n kívülről behozott termékek előállítási körülményeit sok esetben nem ellenőrzik megfelelően. A BTT és a NAK úgy gondolja, hogy az amúgy is szűkülő erőforrások felhasználása pazarlóbbá válna, visszaesne a termelés hatékonysága és versenyképessége, ezáltal pedig emelkednének a költségek, és nőne a környezetterhelés. A baromfiágazat továbbá kevesebb terméket állítana elő drágábban, nagyobb élelmiszer- és élelmezésbiztonsági kockázattal.

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...