Tofubolognai, szójapárizsi, szejtángyros – húsos fogások vegán változatát kóstoltuk

Tombol a veganuár! Hogy mi az? Volt műanyagmentes július, borotválkozásmentes november, az internet pedig most azzal borzolja a kedélyeket, hogy vegán januárt hirdetett.

A vegánság térhódítása az utóbbi időben elvitathatatlan. Már szinte minden hipermarketben találni legalább egy hűtősort, amit "tejtermékek" és szejtán-, tofu-, kókusz- és szójakészítmények tarkítanak, amik között nem egy tényleg zavarbaejtően emlékeztet állati eredetű társára.

Balról: szejtángyros, magtejes zabkása, szójavirslis hot-dog, tofubolognai, szója"tejfölös" borsófőzelék, melegszendvics növényi sajttal

Bár nem hiszem, hogy bizonyos húsos fogások hiányoznának azoknak a meggyőződéses vegánoknak, akik sose ettek ilyesmit, de tény, hogy aki frissen tér át eme étkezési vallásra, mondjuk kényszerből, annak hiányozhatnak a húsos ízek, amiknek vegán reprodukálása bizony feladja a leckét. Azonban van megoldás!

Egy jó bolognai vagy sarki gyros elkészítése már egyáltalán nem lehetetlen, ha az ember úgy dönt, nemhogy húst, de semmilyen állati eredetűt nem eszik. De az ízük vajon milyen? Erre kerestük a választ...

...NÉZZÉTEK A VIDEÓT:

Résztvevőink közt megoszlik a húsevők és nem húsevők aránya. Szerkesztőségünkben senki nem vallja magát vegánnak, de többen is vannak, akik különböző ételallergiájuk miatt vagy a kihívás kedvéért félveganizmusba kényszerültek (például teljesen tejtermékek és tojás nélkül élnek). VISZONT esetükben sose hallani szó szerinti kényszerről: inkább kreatív feladatnak élik meg a vegán ételek kitalálást és készítését. Kis odafigyeléssel mindent be tudnak szerezni ételeikhez, és megrögzött húsevő létemre szívemből mondom, baromi jókat esznek:

Ratatouille, azaz francia lecsó

A ratatouille-t (ejtsd: ratatuj) a francia Riviéra fővárosában, Nizzából ered, és régen a szegény emberek eledelének tartották. Órákig főzték lassú tűzön a maradék zöldségeket, ...

Egyszerű kovászos pizza

Flórával egy ideje szorgosan nevelgetjük kovászainkat, de eddig egy sikertelen kenyérsütési kísérletet leszámítva még nem készítettem a kovászból semmit. A status quo-n ...

Na de milyenek voltak a vegán húshelyettesítők?

A videóban kóstolt ételekről viszont összességében negatív volt a vélemény. Míg egy jó vegán (azaz inkább zöldséges) ételt könnyű készíteni, addig egy meglévő húsost reprodukálni nehéz. Az ilyen-olyan helyettesítőkkel létrejött végeredmény inkább egy teljesen új ételnek minősül, és nem egy meglévő vegán alteregójának. Ha húsevő voltál, de már nem lehetsz az, akkor természetesen korrektek és elfogadhatóak az általunk kóstolt fogások, de a szerkesztőség tanácsa alapján azt kell mondanom, hogy húshelyettesítők közül inkább próbálkozz full extrás találmányokkal, vagy használj növényi alapot, zöldséget, ehhez adunk pár elérhető tippet:

Gombaburger

Ez egy olyan burger, amiből nem hiányolják még a húsevők sem a húst. Vaskos, aromás portobello gombával készítjük. Ízes, laktató, mégis húsmentes, klasszikus hozzávalókkal.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Panettone cukorbetegeknek

A kalács tésztája nagyon könnyű és laza annak ellenére. hogy tönkölyliszttel készült. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...