Ettől a trükktől ezerszer finomabb lesz a tofu

A tofu az egyik legnépszerűbb húspótló termék, ma már rengeteg húsmentes étel alapanyagaként tartják számon a szója alapú élelmiszert. Hogy hogyan lehet a legtöbbet kihozni belőle? A titok nyitja a konyhánk leghidegebb pontján keresendő.

Szójababtúró, aludt szójatej, szójababsajt – a tofunak számos magyar neve van, hiszen ez az egyik legismertebb húshelyettesítő alapanyag, amelyet bátran lehet használni levesekbe, főételekbe, sőt még akár desszertekbe is. Neutrális ízének köszönhetően szinte bármilyen ételben jól mutat, hiszen könnyen felveszi a fűszerek, szószok ízét.

Mindenképpen érdemes lesz felkockázni a tofut

Amikor tofut vásárolunk, sokszor látjuk, hogy a minél frissebb állag fenntartásáért az alapanyag vizes közegben van tárolva. Ezt a főzés előtt mindenképpen érdemes leönteni vagy leszűrni, ha pedig igazán krémes állagú, az ízeket még jobban magába szívó tofuból akarunk főzni, egyetlenegy dologra lesz szükségünk: a fagyasztóra.

A tofu több mint 80 százaléka víz. Fagyasztáskor a víz jégkristályokká alakul, amelyek kitágítják a tofuban lévő fehérjéket. Felolvasztás után a tofu porózusabbá válik, és több nedvesség tud távozni belőle, mintha csak kinyomkodnánk. Ez segít a húsosabb textúra kialakításában, és gyakran ropogósabb külsőt eredményez.

A fagyasztás nem változtatja meg a tofu ízét, csak a textúráját és a színét (enyhén sárgává válik). Felolvasztás és lecsöpögtetés után a húsosabb textúra könnyen magába szívja a szószokat és fűszereket, így még ízletesebb lesz a végeredmény.

Tofunuggets

Ezektől a tofunuggetsektől (ha vevők vagytok rá) eldobjátok az agyatokat. Hihetetlenül ropogósak, ízesek, és tökéletesen hajaznak ez eredetire, ráadásul még gluténmentesek is! Tényleg ...

Hogyan fagyasszunk?

Tofuból érdemes a keményebb változatokat választani a fagyasztásra. Fagyaszthatjuk a tofut egyben is, de a legjobb, ha felkockázzuk, a pontos menethez az insider cikke a következőket javasolja:

  • Kibontás után hagyjuk az egész tofukockát egy kicsit száradni.
  • Vegyünk elő egy kisebb tálcát vagy egy kicsi tepsit, és fektessünk rá egy műanyag fóliát.
  • Kockázzuk fel a tofut, tegyük a tálcára egymástól távol a darabokat, és rakjuk be 2-3 órára a fagyasztóba.
  • Ezután szedjük ki a fagyasztóból, a kockákat pedig szórjuk be egy légmentesen lezárható tasakba, és tároljuk akár 6 hónapig a jéghűtőben.

Vega miso ramen

A miso paszta a japán konyha tradicionális alapanyaga, nem véletlenül, hiszen nagyon sokoldalúan felhasználható, pácokba, öntetekbe, szószokba, levesekbe és főételekhez egyaránt ...

Ha teheted, főzés előtt néhány órával egy tálba téve mindenképpen olvaszd ki a tofut a hűtőben, így ugyanis a maradék víz is távozik majd az alapanyagból, és még könnyebben elérhetjük a húsos textúrát. Ha felolvadt, jól csepegtessük le az alapanyagot, a még szilárdabb állag érdekében pedig használat előtt egy tiszta konyharuhával vagy száraz papírtörlővel itassuk le a felesleges nedvességet. Ha levest vagy valamilyen pörköltszerű ételt készítünk, akár ki is hagyhatjuk az olvasztást.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...