Ettől a trükktől ezerszer finomabb lesz a tofu

A tofu az egyik legnépszerűbb húspótló termék, ma már rengeteg húsmentes étel alapanyagaként tartják számon a szója alapú élelmiszert. Hogy hogyan lehet a legtöbbet kihozni belőle? A titok nyitja a konyhánk leghidegebb pontján keresendő.

Szójababtúró, aludt szójatej, szójababsajt – a tofunak számos magyar neve van, hiszen ez az egyik legismertebb húshelyettesítő alapanyag, amelyet bátran lehet használni levesekbe, főételekbe, sőt még akár desszertekbe is. Neutrális ízének köszönhetően szinte bármilyen ételben jól mutat, hiszen könnyen felveszi a fűszerek, szószok ízét.

Mindenképpen érdemes lesz felkockázni a tofut

Amikor tofut vásárolunk, sokszor látjuk, hogy a minél frissebb állag fenntartásáért az alapanyag vizes közegben van tárolva. Ezt a főzés előtt mindenképpen érdemes leönteni vagy leszűrni, ha pedig igazán krémes állagú, az ízeket még jobban magába szívó tofuból akarunk főzni, egyetlenegy dologra lesz szükségünk: a fagyasztóra.

A tofu több mint 80 százaléka víz. Fagyasztáskor a víz jégkristályokká alakul, amelyek kitágítják a tofuban lévő fehérjéket. Felolvasztás után a tofu porózusabbá válik, és több nedvesség tud távozni belőle, mintha csak kinyomkodnánk. Ez segít a húsosabb textúra kialakításában, és gyakran ropogósabb külsőt eredményez.

A fagyasztás nem változtatja meg a tofu ízét, csak a textúráját és a színét (enyhén sárgává válik). Felolvasztás és lecsöpögtetés után a húsosabb textúra könnyen magába szívja a szószokat és fűszereket, így még ízletesebb lesz a végeredmény.

Hogyan fagyasszunk?

Tofuból érdemes a keményebb változatokat választani a fagyasztásra. Fagyaszthatjuk a tofut egyben is, de a legjobb, ha felkockázzuk, a pontos menethez az insider cikke a következőket javasolja:

  • Kibontás után hagyjuk az egész tofukockát egy kicsit száradni.
  • Vegyünk elő egy kisebb tálcát vagy egy kicsi tepsit, és fektessünk rá egy műanyag fóliát.
  • Kockázzuk fel a tofut, tegyük a tálcára egymástól távol a darabokat, és rakjuk be 2-3 órára a fagyasztóba.
  • Ezután szedjük ki a fagyasztóból, a kockákat pedig szórjuk be egy légmentesen lezárható tasakba, és tároljuk akár 6 hónapig a jéghűtőben.

Ha teheted, főzés előtt néhány órával egy tálba téve mindenképpen olvaszd ki a tofut a hűtőben, így ugyanis a maradék víz is távozik majd az alapanyagból, és még könnyebben elérhetjük a húsos textúrát. Ha felolvadt, jól csepegtessük le az alapanyagot, a még szilárdabb állag érdekében pedig használat előtt egy tiszta konyharuhával vagy száraz papírtörlővel itassuk le a felesleges nedvességet. Ha levest vagy valamilyen pörköltszerű ételt készítünk, akár ki is hagyhatjuk az olvasztást.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...