Több mint hat mázsa gyanús hal a Tisza menti éttermekben - Ellenőrzést tartott a NÉBIH

Több mint 600 kg hal és haltermék forgalomba hozatalát tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrzése során.

Hat megyében ellenőrizte a Tisza menti éttermekben, vendéglátóhelyeken, büfékben forgalmazott hal és haltermékek származását a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata. Az akció során felkeresett, összesen 49 vendéglátó egység közül 9-ben találtak igazolatlan eredetű halat, illetve halterméket az ellenőrök. Az esetek nagy részében a fagyasztva tárolt halhúst nem címkézték, így a bemutatott számlák alapján nem lehetett azonosítani az ellenőrzött tételek származását.

A hatóság összesen 527 kg haltermék kereskedelmi forgalomba történő hozatalát függesztette fel, valamint további 84 kg haltermék esetében az azonnali megsemmisítés mellett döntött.

A forgalomból kivont haltermékek között a legnagyobb mennyiségben ponty (211 kg) szerepelt, továbbá – az egyéb kisebb tételek mellett – előfordult közel 100 kg keszegféle, mintegy 50-50 kg szürkeharcsa filé és süllő.

A helyszínen megsemmisítésre került haltermékek a következők voltak:

  • keszegfélék (57 kg)
  • törpeharcsa (9 kg)
  • ezüstkárász (7 kg)
  • fogas filé (7 kg)

A problémás vendéglátó egységekkel szemben közigazgatási eljárás indul, melynek során – az igazolatlan eredetű hal fajától, mennyiségétől függően – a kiróható bírság 100.000-500.000 forintig terjedhet.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek