Több mint 500 kg ismeretlen eredetű gyümölcsöt és zöldséget kellett megsemmisíteni

A fonyódi és a budapesti Hunyadi téri piacokon tartott ellenőrzéseket a a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

A fonyódi piac őstermelőinek ellenőrzésekor 300 kg görögdinnyét, 180 kg őszibarackot, 40 kg kajszit és egyéb zöldséget, gyümölcsöt foglaltak le a NÉBIH ellenőrei. A zöldség- és gyümölcsféléket megtévesztő módon, saját termelésből származó termékként kínálták értékesítésre az őstermelők. Egyikükről kiderült, hogy bár érvényes igazolvánnyal rendelkezett, az általa értékesített dinnye fajtája nem magyar, hanem külföldi származású volt.

A budapesti Hunyadi téri piacnál a közérdekű bejelentés alapján tett vizsgálatot megelőzően a NÉBIH kiszállt az őstermelő által az őstermelői tevékenységéhez bejelentett földterületre. Ott azonban semmit nem termesztettek. Ennek ellenére az őstermelő többféle gyümölcsöt, többek között 180 kg őszibarackot kínált megvásárlásra a piacon.

Az álőstermelőknek azonnali hatállyal fel kellett függeszteni az értékesítést. A több mint 500 kilogramm ismeretlen eredetű zöldséget és gyümölcsöt lefoglalták és megsemmisítették.

Az érintett őstermelőkkel szemben közigazgatási eljárás indul. A kiszabható bírság termelőnként elérheti a százezres nagyságrendet. Az őstermelői igazolvány bevonása mellett 2 hónaptól 2 évig terjedő eltiltás is várható az ügyben.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...