Tjalf Sparnaay fotorealisztikus ételfestményeitől csorog a nyálunk - amikor leolvad a vászonról a sajt

Elképesztő festőre és festményekre bukkantunk - ha ismeritek, elnézést, de végülis mindegy, mert ráunni nem lehet. Irtó guszta kajafotórealizmus a vásznon!

Mindig felfedezünk valakit, aki köthető az evéshez, és valami egészen csodásat alkot...és ez így van jól - az internet egy csodálatos hely. Nézzétek a holland hiperrealista festőművészt, Tjalf Sparnaay-t, aki többek közt olyan, saját maga által a mega- (vagy hiper-)realisztikus jelzővel illetett ételeket visz vászonra, hogy azok szinte lefolynak róla.

A művész, Tjalf Sparnaay salátástáljával - részlet a Foodscape sorozatból, 2014

Olvadó sajt a hamburgerben, az utolsó részletig tökéletes fánkok, lágytojás héja, egy kevés narancslé a pohár alján, salátalevelek, steak vagy tálcás sült krumpli - tematikája leginkább a trash és junkfood köré koncentrál, nem véletlen.

"Olyan dolgokat szeretek megfesteni, amiket más ritkán fest meg. Azt szeretném, hogy a néző újra átélje az adott hétköznapi tárgy megtapasztalásának élményét, és ezáltal könnyebben értékelje a mindennapok szépségét" - olvashatjuk a Christie's oldalán.

A művész elképesztő weboldalát és még több munkáját, kiállításainak időpontjait, szóval mindent itt találtok.

Szendvics - Broodje Gezond, 2013

Már az ókori Egyiptomban is ételeket festettek a temetkezési helyek falára, hogy a túlvilág felé tartó lélek nehogy éhen maradjon - az étkezés az egyik olyan téma a világban, ami egészen biztosan örökké fennmarad majd, mert enni mindig kell. Az ételnek sokszor szimbolikus jelentése van a művészetben, nem ritkán a bőséget, gazdagságot jelképezi.

A legtökéletesebb festett tükörtojás, Gebakken Ei, 2015

Sparnaay esetében viszont nem is annyira elvont a jelentés - a lényeg inkább a hétköznapiság kiemelése: hatalmas ételfestmények, minden egyes részlet gyönyörűen kidolgozva, ami pont azt nyomatékosítja bennünk, hogy egy teljesen átlagos tárgy, mondjuk egy tojásos szendvics is lehet szép. Vegyük észre, ne bagatellizáljuk el, csak mert sokszor szembejön velünk.

Egy reggeli maradékai - Ontbijtje, 1996

Technikája egyébként a a 17. századi holland csendéletfestészetet örökíti át - Vermeer vagy Rembrandt (ételábrázolási) hagyatéka is eszünkbe juthat.

A művész és az ő fánkjai
Big Burger, 2015
Sült krumpli - Bakje Patat, 1999
Pastry with Strawberry, 2016
4 Donuts, 2019
A festő természetes közegében
Colablikje, 2010
Broodje Ham Ei, 2014
Draadjesvlees, 2007

Ezt láttad már az ízHUSZÁR-on?

Testnedveink alapján szabná ránk ez a cég a sushit - és csak azt tartalmazná, ami a testünkből hiányzik

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...