Tízórai nélkül soha!

Hajlamosak vagyunk lebecsülni a tízórai jelentőségét, ami felnőttként sem helyes, de a fejlődő gyerek-szervezet tekintetében egyenesen vétek. Lássuk, miért!

Felnőtt korunkra - helytelen módon - hajlamosak vagyunk elfelejtkezni a tízórairól (nem érünk rá, macerásnak találjuk). Amikor megszületnek a gyerekeink, akkor egy ideig odafigyelünk, de az oviban, iskolában úgy érezzük, hogy átveszi tőlünk ezt a terhet az intézmény. Már persze, ha a gyermek megeszi a menzai kínálatot. Kamasz gyerekünknek jobb dolga is akad az iskolai szünetekben, minthogy a tízóraival foglalkozzon, ha mégis megéhezik, irány a büfé a haverokkal vagy rosszabb esetben a csokiautomata.

Akármilyen közhelyesen is hangzik, felnőttkori egészségi állapotunk nagyon nagy mértékeben függ gyermekkori táplálkozási szokásainktól. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lennünk, hogy amíg a gyermekünk kiskorú, ennek felelőssége a mi vállunkon nyugszik. A kiegyensúlyozott táplálkozás számos pilléren áll, ezek közül az egyik a megfelelő napi étkezési ritmus - azaz ideális esetben nem 2-3x étkezünk egy nap, hanem 5x. Bár a tízórai és az uzsonna a főétkezésekhez kisebb arányt képviselnek étrendünkben, jelentőségük nem kisebb - gyermekkorban sem.

Miért kell, hogy a gyermek tízóraizzon?

  • … azért, hogy jól teljesítsen az órákon. Ahhoz, hogy az agyunk megfelelőképp működjön, tudjunk gondolkodni, folyamatos energia-ellátásra van szüksége. Ha a gyerkőc nem reggelizik, nem tízóraizik, agya nem jut elég tápanyaghoz, ilyenkor fáradtság, rossz közérzet jelentkezik, lanyhul a koncentrálási képesség.
  • … azért, hogy legyen energiája tornázni, sportolni. Ugyanúgy, ahogy az agyunknak, az izmainknak, a szívünknek is energiára van szüksége ahhoz, hogy jól teljesítsen a délelőtti tornaórán, délutáni sportok, különórák közben.

Parmezános-cukkinis muffin

Az egyik kedvenc levesem a minestrone, ez a muffin illik hozzá, mert a levesben is megtalálható a cukkini, meg a parmezán sajt (legalábbis az én változatomban).

Svéd Knäckebrot

Egyszerű, finom és ropogós. Én most nagyobb lepényeket formáztam, de következőleg kisebb (kb. 7x15 cm) négyszögek lesznek. 

Lencsekrém

A lencse igazán egészséges hüvelyes, így megpróbáljuk minél többféleképp elkészíteni, hogy ne váljon unalmassá. Úgy emlékszem, erre a receptre tavaly lelt rá valahol egyik ...

  • … azért, hogy meglegyen a napi ötszöri étkezés, és ne két-három étkezés alkalmával vigye be a napi energia- és tápanyag-szükségletét. Csakúgy, mint a felnőttek, ha farkaséhesen ül le ebédelni, nagy valószínűséggel túl sokat fog enni, amivel leterheli a szervezetét. Hosszú távon a nagy lakomáknak elhízás lehet a vége, és ezek a rossz szokások evészavarokhoz is vezethetnek.
  • … azért, hogy elkerüljük a nassolást és így a tápanyagtartalom szempontjából kevésbé értékes élelmiszerek, ételek fogyasztását. Ha a gyermek tízóraizik, sokkal kisebb az esélye, hogy édességgel, magas hozzáadott cukortartalmú kekszekkel, süteményekkel próbálja majd elütni éhségét két főétkezés között.

Annak érdekében, hogy a tízóraizás jó szokása rögzüljön, már kisiskolás kortól kezdve jó módszer, hogy gyerekeink is részesei legyenek a tízórai-készítésnek, de a konyhai közös bíbelődés kamaszkorban is jó alkalom a szülő-gyerek együttlétre. A közös tízórai készítésnek megvan az az előnye, hogy ha magunk csomagoljuk a tízórait, akkor követni tudjuk, mit eszik-iszik - nyilvánvalóan olyanokat fogunk pakolni, amiket szeret - közel biztosak lehetünk benne, hogy el is fogyasztja.

Következő cikkünkben tippeket adunk az egészséges tízórai összeállítására.

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Nosalty

További cikkek

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!