Két évvel ezelőtt csak vártam és vártam, hogy olcsóbb legyen az eper. Annyira kitartó voltam, hogy a végén elment mellettem az eperszezon, és semmi érdemlegeset nem csináltam a kedvenc nyári gyümölcsömből. Aztán következő évben megfogadtam, hogy ez többé nem fordulhat elő, és ehhez idén hű is maradtam.
Amikor már megfizethető áron lehetett hozzájutni, és nem a görög óriás szemű importot árulták, akkor bele is húztam, és bizton állíthatom, hogy idén nem maradt hiányérzetem. A tavalyi kedvencem ez a torta volt, aminek az elkészítése nem kis feladat, de garantáltan megéri. És hogy mi az idei kedvencem? Az epres tiramisu. Ez azért volt számomra újdonság, mert kövezzetek meg, de én a hagyományos tiramisunak nem vagyok nagy rajongója. Minden bizonnyal a kakaó miatt, mert ugye a csokoládéval sem vagyok nagy barátságban. Idén viszont kóstoltam egy epres változatot, és imádtam. A maga egyszerűségével és kerek ízeivel. Hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy ez nem egy kifinomult desszert, de ez badarság! Ha jó alapanyagokból készítjük, akkor igenis az.
A tiramisuval szemben a legnagyobb kétség a babapiskótával szemben fogalmazódik meg. Ez teljesen jogos, hiszen ezekben a kekszekben sokszor rengeteg a felismerhetetlen és oda nem való összetevő, a töménytelen mennyiségű cukorról nem is beszélve. Ha kicsit jobban szétnézünk a polcon, akkor viszont találunk olyat, ami teljesen rendben van, és nem fogunk szörnyülködni, ha elolvassuk a hátoldalán a címkét. A másik választási lehetőségünk, hogy mi magunk készítjük el. Én is csináltam már, nem nagy ügy, de ezzel ugye a tiramisu lényegét öljük meg, azaz hogy nem kell hozzá sütögetni.
Az eper-pisztáciapárost már egyszer bevetettem, és ebből a sütésből maradt egy adag zöld mag, amit most ehhez használtam fel, nagyon jót tett neki. A mascarponekrémet spékeljük meg némi vaníliával, és tényleg csak kevés porcukorral, mert akkor jó, ha épphogy édes, nem szabad túlcukrozni. Mint ahogy túlkeverni sem: ha robotgéppel nekiesünk, akkor másodpercek alatt tönkretehetjük, mert kicsapódik, úgyhogy csak óvatosan!