Elő a nokedlivel a nagymama receptkönyvéből! Csak liszt, tojás és só legyen otthon, mi pedig adjuk hozzá a praktikákat, és pillanatokon belül kész az aranysárga, gőzölgő galuska.
Ahány ország, annyi nokedli
A
nokedliként vagy galuskaként is ismert tésztaféle újabb jelképe az osztrák-magyar barátságnak. A szlovákok burgonyával is készítik, innen a híres
sztrapacska.
Az olaszok többnyire krumpliból gyúrt gnocchija állítólag minden galuskaféle anyja, a knödelek, nokedlik,
haluskyk inspirálója.
nokedli
Vagy más néven galuska, alapvető köret a magyar konyhákban. A különféle pörköltek és a bakonyi sertésszelet is elképzelhetetlen nélküle.
Én ezúttal célzatosan a tojásos nokedli ...
gnocchi
Elterveztem, megcsináltam. Nem ragozom, mert az előbb jó hosszan leírtam, de az egész eltűnt az éterben. A lényeg, hogy azt találtam ki, hogy úgy teszek rá bordákat két villa ...
sztrapacska
Ez egy közismert, közkedvelt étel, amit tehéntúróval is el szoktak készíteni. Szerintem juhtúróval az igazi. A nagymamám nyögőnek hívja, mert ha jól lakunk belőle, bizony nyögünk ...
tojásos nokedli
A tojásos nokedli az öcsém egyik kedvenc étele, gyakran készítek neki, amikor meglátogat, de nálam is toplistás, főleg ilyenkor tavasszal, amikor fejessaláta szezon van.
A nokedli ...
A nagyi legyint a kimért mennyiségekre, „csak érzéssel, lányom”, és szórja a teknőbe a fehérlisztet. A nokedli ugyanis sima liszttel készül, ne bonyolítsuk túl, ne reformkodjunk, a régi, bevált, ruganyos tésztát válasszuk. Általában 40 dkg lisztből 3-4 főre elegendő mennyiséget kapunk, amelyhez, mérettől függően, 1-2 tojás adható. A nagyi szerint annyi víz kell hozzá, „amennyit felvesz”, kb. 2,5-3 dl vízzel számolhatunk. A sót ne felejtsük el, anélkül nincs nokedli. (kb. 1 tk só)
A nagyi nokedlije
A szaggatás művészete
Az elkészült tésztát kétféleképpen szaggathatjuk ki.Ízlése válogatja, egyik sem nehezebb a másiknál.
- Régi módszer, hogy a tésztátnedves deszkára téve, vizes késsel szaggatjuk a lobogó, sós vízbe. Így nagyobb galuskákat kapunk.
- Ha nokedliszaggatót használunk, apróbb szemű lesz a tészta. Mikorfeljöttek a galuskák a víz tetejére, tálba merjük őket, átmossuk hideg vízzel és átkeverjük kevés zsiradékkal.
Gyerekkori kedvenc, a tojásos
Mindenkinek kedves gyerekkori gasztroélménye a
tojásos nokedli ecetes fejessalátával. Amikor tavasszal az első friss
salátafejek kibújnak a földből, megindul a salátaszezon. Nincs is jobb kezdés a tojásos nokedlinél.Egyszerű, laktató, a saláta elkészítésével együtt is csak fél óra.
NoSalty-tipp: Jól bevált szabály, hogy ahány főre készül a tojásos nokedli, annyi tojást keverünk hozzá.
tojásos nokedli
Aliz konyháján találtam ezt a receptet. Köszönet Neki érte. Nagyon finom.
tojásos nokedli
Megjelentek az első hatalmas szabadföldi saláták. Amikor meglátom őket, Pavlovi-reflexszerűen a tojásos nokedli ugrik be - és onnantól nem is tudok másra gondolni. Ez felettébb ...
tojásos nokedli
Az ötletet Kricso kanalából merítettem!:) Megtetszett a ciklámen fészek, azaz a céklalével festett spagetti. A galuskát a Szakácsok könyvében leírtak alapján, de egy kis módosítással ...
Még több nokedli recept >>
Még több tojásos nokedli recept >>
Még több fejessaláta recept >>