Tippek a tökéletes nokedlihez

Elő a nokedlivel a nagymama receptkönyvéből! Csak liszt, tojás és só legyen otthon, mi pedig adjuk hozzá a praktikákat, és pillanatokon belül kész az aranysárga, gőzölgő galuska.

Ahány ország, annyi nokedli

A nokedliként vagy galuskaként is ismert tésztaféle újabb jelképe az osztrák-magyar barátságnak. A szlovákok burgonyával is készítik, innen a híres sztrapacska. Az olaszok többnyire krumpliból gyúrt gnocchija állítólag minden galuskaféle anyja, a knödelek, nokedlik, haluskyk inspirálója.

Nokedli

Vagy más néven galuska, alapvető köret a magyar konyhákban. A különféle pörköltek és a bakonyi sertésszelet is elképzelhetetlen nélküle. Én ezúttal célzatosan a tojásos nokedli ...

Gnocchi Évi néni konyhájából

Elterveztem, megcsináltam. Nem ragozom, mert az előbb jó hosszan leírtam, de az egész eltűnt az éterben. A lényeg, hogy azt találtam ki, hogy úgy teszek rá bordákat két villa ...

Sztrapacska 3.

Ez egy közismert, közkedvelt étel, amit tehéntúróval is el szoktak készíteni. Szerintem juhtúróval az igazi. A nagymamám nyögőnek hívja, mert ha jól lakunk belőle, bizony nyögünk ...

Tojásos nokedli 2.

A tojásos nokedli az öcsém egyik kedvenc étele, gyakran készítek neki, amikor meglátogat, de nálam is toplistás, főleg ilyenkor tavasszal, amikor fejessaláta szezon van. A nokedli ...

A nagyi legyint a kimért mennyiségekre, „csak érzéssel, lányom”, és szórja a teknőbe a fehérlisztet. A nokedli ugyanis sima liszttel készül, ne bonyolítsuk túl, ne reformkodjunk, a régi, bevált, ruganyos tésztát válasszuk. Általában 40 dkg lisztből 3-4 főre elegendő mennyiséget kapunk, amelyhez, mérettől függően, 1-2 tojás adható. A nagyi szerint annyi víz kell hozzá, „amennyit felvesz”, kb. 2,5-3 dl vízzel számolhatunk. A sót ne felejtsük el, anélkül nincs nokedli. (kb. 1 tk só)

A nagyi nokedlije

A szaggatás művészete

Az elkészült tésztát kétféleképpen szaggathatjuk ki.Ízlése válogatja, egyik sem nehezebb a másiknál.
  1. Régi módszer, hogy a tésztátnedves deszkára téve, vizes késsel szaggatjuk a lobogó, sós vízbe. Így nagyobb galuskákat kapunk.
  2. Ha nokedliszaggatót használunk, apróbb szemű lesz a tészta. Mikorfeljöttek a galuskák a víz tetejére, tálba merjük őket, átmossuk hideg vízzel és átkeverjük kevés zsiradékkal.

Gyerekkori kedvenc, a tojásos

Mindenkinek kedves gyerekkori gasztroélménye a tojásos nokedli ecetes fejessalátával. Amikor tavasszal az első friss salátafejek kibújnak a földből, megindul a salátaszezon. Nincs is jobb kezdés a tojásos nokedlinél.Egyszerű, laktató, a saláta elkészítésével együtt is csak fél óra.

NoSalty-tipp: Jól bevált szabály, hogy ahány főre készül a tojásos nokedli, annyi tojást keverünk hozzá.

Még több nokedli recept >>

Még több tojásos nokedli recept >>

Még több fejessaláta recept >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...